Vad ska man tänka på då man köper gåstavar
Annonser

Vad ska man tänka på då man köper gåstavar?

I denna artikel kommer vi besvara frågan ”Vad ska man tänka på då man köper gåstavar?”.

Vi kommer att gå igenom stavarnas längd, utformning och fördelen med olika typer av stavar så att du kan få en bra överblick.

När du läst igenom denna text kommer det att bli lättare att välja rätt stavar och du kommer förstå vad du ska leta efter för att hitta rätt till just dig.

Vad ska man tänka på då man köper gåstavar?

Det finns flera olika faktorer att tänka på då man köper gåstavar och det som främst ska bestämma är träningsform och underlag. Stavens längd är mycket viktigt men även dess design kan spela stor roll. Man bör fundera över var och hur man planerar att använda sina stavar innan man bestämmer sig för en viss stavtyp.

Stavarnas längd

Man ska välja stavar som har rätt längd för ens kropp. Det innebär att man bör veta hur man avgör detta redan i butiken. En bra tumregel för att välja rätt längd på sina stavar är att underarmarna ska hållas 90 grader från kroppen. Då bör stavarna räcka ner till marken och man ska kunna gå på ett bekvämt sätt med sänkta axlar. Dock kan man ha lite högre stavar då man ska gå långa sträckor, och lite lägre då man vill springa med stavarna. Därför kan det vara en god idé att investera i en teleskopstav om man vill kunna justera sina stavar i efterhand.

Om man ska gå i terräng är det bra att kunna justera sina stavar. I rejäla uppförsbackar kan det vara skönt att korta stavarna en storlek. I branta nedförsbackar är det i stället skönt att förlänga stavarna. Det är underlaget som bör guida en då man väljer sin stav, så att fundera över sina vanliga rutter i förväg är mycket klokt.

Olika stavar för olika ändamål

De två vanligaste stavtyperna är de som har en fast längd och teleskopstavar. De fastna stavarna passar bäst för den som vill gå stavpromenad i kuperad terräng. Dessa stavar är oftast styvare och lättare vilket många tycker är skönt. Teleskopstaven är lite tyngre, men kan justeras efter ändamål vilket gör den till ett populärt val. Vilken stav man väljer beror helt enkelt på tycke, smak och vilken träningsform man vill utföra.

Stavar med dämpning eller ståltagg

Beroende på vilken terräng man går i kan man behöva investera i stavar med dämpning. Om man exempelvis bor nära en asfalterad väg och går långa sträckor på denna är det viktigt att stavarna har en dämpande effekt. Detta är helt enkelt för att säkerställa ett ergonomiskt grepp och en bekväm gång.

Stavar kan också vara utrustade med ståltagg vilket gör dem bra för alla typer av mer lösa underlag. Det gör att stavarna inte fastnar i underlaget och kan få stöd även då man går i exempelvis lera eller snö. Det är underlaget som bör bestämma huruvida man köper stavar med dämpning eller ståltagg.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise