Hur-funkar-GPS-klocka
Annonser

Hur funkar en GPS-klocka?

I denna artikel kommer vi att gå igenom hur en GPS-klocka fungerar.

Dessutom kommer vi att gå igenom hur man väljer rätt typ av GPS-klocka, för det är inte alltid det lättaste! Det finns en uppsjö av olika modeller och funktioner som kan vara mer eller mindre relevanta beroende på vem klockan är avsedd för.

Efter att ha läst denna artikel kommer du att vara mer än redo att välja den perfekta GPS-klockan för just ditt syfte och behov.

Hur funkar en GPS-klocka?

Som namnet antyder använder sig alla GPS-klockor av tekniken GPS, vilket står för Global Positioning System. Detta system fungerar genom att tre eller fyra satelliter “samarbetar” för att bestämma en särskild position på jorden. När du använder din klocka överförs signaler oavbrutet mellan klockan och dessa satelliter.

Dessa olika typer av GPS-klockor finns det

I grunden fungerar en GPS-klocka på samma sätt som alla andra enheter som använder sig av GPS, men numera har klockorna ofta fler intressanta funktioner. En GPS-klocka är en smart klocka som kan mäta allt från distans och tid till antal steg, puls, vilopuls och sovmönster.

De allra enklaste GPS-klockorna kallas ofta aktivitetsarmband. Dessa fokuserar på att mäta antal steg, puls och sömn, vilket ger dig som användare en bra översikt av din dagliga aktivitetsnivå.

De mer avancerade GPS-klockorna kallas smarta klockor eller smart watches. Genom att virtuellt koppla din mobiltelefon till klockan kan du utföra en mängd aktiviteter genom att bara använda klockan. Till exempel kan du ta emot samtal, svara på meddelanden, hantera musik och betala genom exempelvis Google Pay och Apple Pay.

Då kan du ha användning av en GPS-klocka

Som nämndes ovan finns ett spektrum av GPS-klockor med olika funktioner. För den som mest är intresserad av att få en överblick av sin vardagliga aktivitet är ett aktivitetsarmband att föredra. Dessa klockor är också oftast billigare.

Personer som har ett stort intresse av att mäta och analysera sin prestation, exempelvis atleter, ställer högre krav på sin GPS-klocka. Då är det viktigt att kunna göra en djupare analys av statistiken som GPS-klockan samlar, vilket kräver en mer avancerad klocka.

Tänk på detta när du väljer en GPS-klocka

Efter att ha kommit fram till vilken typ av GPS-klocka som passar just ditt syfte, är det bra att tänka över det följande.

  • Batteritid: Se till att välja en klocka som har bra batteritid, särskilt om du ämnar använda den vid längre pass eller ute i naturen.
  • Vattentålighet: Beroende på vilka aktiviteter du utför, exempelvis löpning eller simning, bör du vara noga med att välja en klocka med vattentålighet.
  • Utseende: Det finns så många GPS-klockor att välja mellan, inte minst vad gäller utseende. Det kan vara bra att välja en som du kan tänka dig att använda i många olika sammanhang, inte nödvändigtvis bara vid träning. Till exempel finns det GPS-klockor som ser ut som vanliga armbandsur, vilket kan vara en fördel om du föredrar det utseendet men samtidigt vill låta klockan samla så mycket data som möjligt.
Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise