Hur långa ska vandringsstavarna vara
Annonser

Hur långa skall vandringsstavar vara?

Solen skiner, fåglarna kvittrar och vandringssäsongen närmar sig med stormsteg! Underbart, eller hur? Förutom ett par rejäla vandringskängor på fötterna och praktiska friluftskläder på kroppen kan ett par vandringsstavar vara ett riktigt hett tips att packa med för att underlätta vandringen. Inte bara ger de stabilitet och balans, de hjälper också till att avlasta trötta muskler och leder.

Vandringsstavar kommer i en mängd varianter, med olika funktioner och användningsområden. När man väljer vandringsstavar är sådant som material och konstruktion viktigt. Men det tar inte slut där. Har man väl valt märke och modell är det dags att prova ut vilken längd på stavarna som passar för just ens egen kropp och behov. Och det kan vara lättare sagt än gjort!

Hur man väljer längd på stavarna

Längden på stavarna ska baseras på din egen kroppslängd. Det går enkelt att prova ut en stav som passar genom att hålla staven stadigt i handen och placera spetsen i marken en bit framför sig. Armen ska då vara i en 90 graders vinkel mot staven.

Ett annat sätt att ta reda på rätt stavlängd är att gå den matematiska vägen. Med hjälp av en beräkning där man multiplicerar sin egen kroppslängd med 0,67 får man enkelt fram en stavlängd som passar. Därefter måste man såklart prova sig fram, det viktigaste handlar i slutändan om vilken typ av stav och vilken längd på staven som man själv tycker är bekvämt att vandra med.

Två typer av vandringsstavar

Det finns framförallt två typer av vandringsstavar att välja mellan, och dessa skiljer sig åt i funktioner och därmed hur man tar hänsyn till längd.

Till ett börja med finns det stavar som går att fälla ihop genom att vika dem på specifika brytpunkter. Ofta är dessa brytpunkter upp emot tre stycken, med syfte att kunna förkorta staven till ett mimimum när det är dags att hänga dem på ryggsäcken. Dessa stavar har ett fast mått för när de ska användas, och ett fast mått för när de är hopfällda. Tillverkarna erbjuder ofta denna typ av stavar i flera olika längder, där det helt enkelt handlar om att välja den som kommer närmast sina egna förutsättningar. Skulle man hamna mitt i spannet mellan två av längderna får man testa sig fram till vad som är mest komfortabelt; att ha en lite för kort stav eller en lite för lång. Alternativt så tittar man helt enkelt på en annan modell, där måtten stämmer bättre överens.

Stavmodell nummer två består istället av en slide-konstruktion, där måttet går att ställa in utefter vad som passar sin egen kroppslängd. Måtten på stavarna anges i ett spann, där det minsta måttet anger stavens längd när den är helt hopfälld, och det högsta talet är stavens maxlängd. Denna typ av stavar är fördelaktigt om man är flera olika personer med olika kroppslängd som ska dela på stavarna. De är också att föredra om man vill ha sina stavar till flera olika aktiviteter, som kräver olika längd på stavarna.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise