Vad är ett r-värde?
Annonser

Vad är ett r-värde? (Allt du behöver veta om värmeisolering i liggunderlag)

I följande artikel kommer vi att besvara frågan ”Vad är ett r-värde?”

För att på bästa möjliga sätt besvara vad ett r-värde är för något, kommer vi behöva fördjupa oss inom temat värmeisolering i liggunderlag. Vi kommer därutöver berätta om den globala standarden för värmeisolering som de flesta tillverkare av liggunderlag använder sig av.

I slutet av denna artikel kommer du ha god koll på vad r-värde är för något. Du kommer därutöver veta hur du ska tolka r-värdernas skala och varför det är viktigt med en gemensam standard för detta.

Vad är ett r-värde?

Ett r-värde är ett uträknat mått på hur god värmeisolering ett material har. Ofta används r-värdet som indikation på hur väl materialskiktet i liggunderlag isolerar mot marken. Sedan 2020 finns en gemensam standard för hur man mäter r-värde, vilket används av de flesta tillverkare av liggunderlag.

Gemensam standard för värmeisolering

Bokstaven r i r-värde står för resistance. Värdet används inte bara för produkter inom friluftsvärlden, utan är också vanligt för att exempelvis mäta isoleringen i olika typer av byggnadsmaterial.

R-värde har angetts på liggunderlag i många år, men det var först år 2020 som man kom överens om en gemensam standard. Innan dess hade tillverkarna av liggunderlag olika sätt att mäta r-värdet på, och kunde sedan märka sina produkter som de ville. Med hjälp av den nya standarden, ASTM F3340-18, kan man som konsument känna en större trygghet när man handlar. Nu går det att på ett rättvist sätt jämföra olika produkter med varandra, och dessutom kan man vara säker på att testerna gjorts på samma sätt.

Så mäter man r-värde

För att ta fram ett r-värde för en produkt testar man dess värmeisolerande förmåga med hjälp av två plattor. En varm plattan läggs mot materialets ena sidan, och på andra sidan placeras en kall. Därefter används elektriska sensorer för att avgöra hur väl värmen hålls kvar på liggunderlagets ovansida, och hur mycket som reduceras. Under denna process utsätts också produkten för ett tryck.

Så här tolkar du de olika r-värderna

Det faktiska r-värdet beräknas genom att dividera underlagets tjocklek med dess uträknade värmeledningsförmåga. Ju högre värde, desto bättre isolerar underlaget. Ju lägre värde, desto sämre värmeisoleringsförmåga har underlaget. Hur högt r-värde man behöver på sitt underlag beror på flera faktorer. Exempelvis behöver du ett högre värde om du ska sova utomhus under kallare temperaturer, eller om du har lätt för att frysa. Generellt sett brukar man säga att ett r-värde på 4 eller mer är att föredra vid lägre temperaturer, medan allt där under kan räcka för sommarhalvårets varmare månader. För de extrema väderförhållandena är minst 5 ett måste.

Saknas man ett underlag för kyligare nätter är ett smart tips att ha dubbla underlag. På så vis kan man addera de två underlagens värmeisoleringsförmåga, och på så sätt uppnå ett högt sammanlagt r-värde. Ett gammalt skumunderlag är ett utmärkt komplement till andra typer av underlag, eftersom det lätt placeras under och håller det andra på plats under natten.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise