Advertiser disclosure

Hur många par strumpor vandring
Hur många par strumpor vandring? (och vilka faktorer som påverkar antalet)
By Vera K

I den här artikeln kommer vi att besvara frågan ”hur många par strumpor till vandring?”

För att på bästa möjliga sätt besvara hur många par strumpor man bör ha till vandringen, kommer vi bland annat diskutera faktorer så som vandringens längd och omfattning, samt vilken typ av strumpor man ska packa med.

I slutet av följande artikel kommer du ha full förståelse för hur många strumpor du bör ha med dig på just din vandring, och hur detta påverkas av ett antal faktorer.

Hur många par strumpor vandring?

Det ideala antalet strumpor att ta med sig på vandringen är 3 stycken, och det minsta antalet är 2 stycken. Ha alltid med dig ett extra par strumpor om det skulle behövas, och använder du dubbla par strumpor behöver du fler.

Packa baserat på den specifika vandringen

Hur många par strumpor man ska ha med sig på vandringen beror givetvis till stor del på vandringens omfattning. Gäller det en enkel dagstur kan det räcka med strumporna man tar på sig vid dagens början. Det är emellertid alltid en god idé att packa med ett par extra. Strumporna kan lätt bli blöta när man exempelvis vandrar i träskmark eller genom områden med mycket små bäckar.

Går man en längre vandring, som exempelvis sträcker sig över flera dagar, behöver man fler strumpor. Inte bara riskerar strumporna att slitas efter hand, de kan dessutom behöva extra torktid eller kräva en tvätt vid något enstaka tillfälle. Dessutom kan det vara en god idé att packa med sig strumpor i olika tjocklek, eftersom temperaturer kan variera. Beroende på strumpornas material och struktur behövs fler eller färre strumpor. I vår guide om de bästa vandringsstrumporna har vi samlat de mest populära vandringsstrumporna.

Tänk på detta när du väljer strumpor

Det är inte bara vandringens omfattning som avgör hur många par strumpor man behöver ta med sig. Detta beror också till stor del på vilket material strumporna har, och om de exempelvis har förstärkningar på tå och häl. Förstärkta strumpor håller bättre över tid, och behöver bytas mer sällan.

Lästips: Vilka strumpor ska man ha när man vandrar?

När det kommer till vad strumporna är tillverkade av finns det sämre och bättre alternativ för just vandring i naturen. Väljer man exempelvis strumpor i bomull blir dessa lätt blöta, kan behöva tvättas ofta och torkar långsamt. Då kan man behöva packa med sig ett par strumpor per dag av vandringen, för att vara på säkra sidan.

Väljer man å andra sidan att köpa strumpor i ull eller vissa syntetmaterial kan det räcka med att ta med sig 2-3 par, oavsett vandringens längd. Dessa typer av material är exempelvis optimala när det kommer till torktid. Ull har dessutom som fördel att det värmer någorlunda bra även när det är blött. Ull är dessutom självrengörande, vilket betyder att man sällan behöver tvätta dem. Ett tips är alltså att vandra i ett par av strumporna, medan man låter det andra paret vädra eller torka. Vid fint väder och sol kan man hänga de strumpor som inte används utanpå ryggsäcken för att torka och vädra.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise