Advertiser disclosure

Hur ofta ska man byta strumpor när man vandrar
Hur ofta ska man byta strumpor när man vandrar? (och varför det är viktigt att alltid ha med sig ett extra ombyte)
By Vera K

I den här artikeln kommer vi att besvara frågan ”hur ofta ska man byta strumpor när man vandrar?”.

För att på bästa möjliga sätt besvara hur ofta man ska byta strumpor när man vandrar, kommer vi lyfta de omständigheter och faktorer som påverkar detta. Dessutom fördjupar vi oss i riskerna med blöta strumpor, och hur ofta de behöver tvättas.

I slutet av denna artikel kommer du veta hur ofta du ska byta strumpor när du är på vandring, och varför det är viktigt att alltid ha med sig ett extra ombyte.

Hur ofta ska man byta strumpor när man vandrar?

Hur ofta man bör byta strumpor under vandringen beror bland annat på terrängen och turens längd. Exempelvis ska man alltid byta strumpor när de blir fuktiga, eftersom fukt kan vara en orsak till skoskav. Se till att alltid ha åtminstone ett extra par strumpor med dig.

Byt strumpor när de är blöta

Att gå runt i blöta eller fuktiga strumpor är inte att rekommendera. Är man blöt om fötterna riskerar man att börja frysa, och har man väl börjat frysa kan det vara svårt att få upp värmen fort igen. Dessutom kan fuktiga strumpor leda till skav, eftersom friktionen mot huden ökar (tips, använd dubbla strumpor). Se därför till att alltid ha åtminstone ett par strumpor som är torra. Om det regnar eller är väldigt fuktigt ute kan det vara en god idé att ha ett par strumpor i en platspåse i ryggsäcken. På så sätt kan man vara trygg i att man alltid kan hålla sig torr om fötterna under vandringen.

Byt strumpor när de behöver tvättas eller vädras

Har man bra funktionella vandringsstrumpor i självrengörande material och med god ventilationsförmåga behöver man inte byta strumpor så ofta. Värre är det med strumpor tillverkade i mindre lämpliga material, vilket kan innebära långa torktider och att man behöver rengöra dem oftare.

Beroende på vandringens längd kan det vara bättre att ha färre strumpor och räkna med att tvätta dessa någon gång, snarare än att ta med sig ett par strumpor för varje dag. På en längre vandring vill man hålla packningens vikt till ett minimum. Även de små detaljerna har betydelse. Ett par strumpor i funktionsmaterial behöver bara tvättas någon gång under vandringen, alternativt kan endast en vädring vara nödvändig. Häng upp strumporna på en tvättlina över natten för att torka, eller utanpå ryggsäcken en solig dag.

Ha alltid ett par extra strumpor med dig

Ett gott tips är att alltid ha med dig ett par strumpor mer än du egentligen tror att du behöver. Man vet aldrig vad som kommer hända under en vandring. Kanske hamnar man mitt i ett ruskigt regnoväder, eller också behöver man ta sig över en bäck som var bredare än man förväntat sig. Dessutom kan strumpor slitas under vandringen. Att gå i trasiga strumpor vill man undvika, eftersom hålen utgör en riskfylld källa för friktion mot huden. Detta kan i längden leda till skavsår eller blåsor, vilket i värsta fall kan leda till att man behöver avbryta vandringen.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise