Advertiser disclosure

Varför dubbla strumpor vid vandring
Varför dubbla strumpor vid vandring? (och förebygg skavsår)
By Vera K

I följande artikel kommer vi att besvara frågan ”varför dubbla strumpor vandring?

För att kunna besvara varför dubbla strumpor kan vara bra på vandring, kommer vi bland annat fördjupa oss i hur man kan förebygga skoskav. Vi ska också diskutera andra sätt att undvika skav och skador när du är på vandring.

I slutet av denna artikel kommer du förstå fördelarna med dubbla strumpor på vandringen, och hur du på bästa sätt kan undvika skoskav.

Varför dubbla strumpor vandring?

När du använder två par strumpor, istället för att en strumpa skaver mot din fot, gnuggar de två stru,porna mot varandra istället, vilket eliminerar friktion på foten. Den andra anledningen till att detta vandringssystem med två strumpor kan fungera är att den inre strumpan kan transportera bort fukt till den yttre strumpan, vilket hjälper till att hålla dina fötter torra

Dubbla strumpor mot skoskav

Anledningen till att många friluftsexperter rekommenderar dubbla strumpor till vandringen är alltså att det kan fungera förebyggande mot skav, blåsor och irritation på foten. Alla som någon gång har råkat ut för det, vet att ett skoskav kan ha förödande effekter på hela vandringsupplevelsen. Inte bara gör ett skavsår otroligt ont, det kan dessutom leda till djupare sårskador och infektioner. Har en blåsa väl börjat bildas kan det vara svårt att stoppa. Det bör med andra ord förebyggas så mycket och så tidigt som möjligt.

Tänk på detta när du ska ha dubbla strumpor på vandringen

För att på bästa sätt använda sig av tvålagers-principen när det kommer till vandringsstrumpor ska man börja med att välja rätt typer av strumpor. Välj en tunnare strumpa med god ventilationsförmåga närmast huden. På så vis kan fukt effektivt transporteras bort från huden, och hålla foten torr och varm. Utanpå det första lagret kan du ha en grövre strumpa, gärna i ull eller värmande funktionsmaterial. Ull har en god värmande förmåga, till och med i de fall då strumpan skulle bli fuktig. Ull har dessutom en funktionell och naturlig ventilationsförmåga.

Så kan du undvika skoskav på andra sätt

Det finns flera andra sätt att undvika skoskav utan att man behöver ha dubbla strumpor på sig. Exempelvis bör man alltid se till att ha torra strumpor, eftersom fuktiga strumpor ökar friktionen mot foten. Se därför till att byta vandringsstrumpor ofta, både efter att man gått i våt terräng eller när man varit varm och svettats mycket. Undvik också hål i strumporna, eftersom även det kan vara en källa till skav.

Därutöver är det viktigt att man väljer en känga som sitter bra på foten, och att denna snöras på ordentligt. Speciellt viktigt är det att hälpartiet sitter fast ordentligt. Det är nämligen här som den största risken för skoskav finns, eftersom hälen rör sig upp och ner när man går.

Att det uppstår skav mellan tårna är inte heller ovanligt. Idag finns det också smarta så kallade tåstrumpor. Dessa har ett rum för varje tå, vilket gör att det finns ett tyglager mellan varje tå. Även detta har en förebyggande effekt mot skoskav och irritation, eftersom tårna då inte gnider sig mot varandra under vandringen.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise