Advertiser disclosure

Vilka strumpor ska man ha när man vandrar (Hur du hittar rätt bland material, tjocklek samt undviker skoskav
Vilka strumpor ska man ha när man vandrar? (Hur du hittar rätt bland material, tjocklek samt undviker skoskav)
By Pär S.

I den här artikeln kommer vi att besvara frågan ”vilka strumpor ska man ha när man vandrar?”.

För att på bästa möjliga sätt besvara vilka strumpor man bör ha till vandringen, kommer vi bland annat att fördjupa oss i material och tjocklek. Vi kommer också att gå igenom förebyggande åtgärder för att undvika skoskav.

I slutet av denna artikel kommer du ha full förståelse för vilka typer av strumpor som lämpar sig allra bäst för vandring, och vad som passar för just dig!

Läst tips! Vi har samlat de bästa vandringsstrumporna för säsongen i denna artikeln.

Vilka strumpor ska man ha när man vandrar?

Materialet på vandringsstrumpor ska vara bekvämt, flexibelt och torka fort när det blir fuktigt. Strumporna ska dessutom gärna ha förstärkningar på tå och häl för att kunna hålla över tid. Det är därutöver viktigt att vandringsstrumporna sitter bra, är lagom tjocka och är sköna.

Välj rätt material på vandringsstrumporna

Vandringsstrumpor skiljer sig från vanliga strumpor på flera olika sätt. Strumpor som passar för vandring bör exempelvis ha en god andningsförmåga. De flesta vandringsstrumpor är gjorda i ull eller olika former av syntetmaterial. Dessa material har olika fördelar och nackdelar. Gemensamt är att de olika materialen har god andningsförmåga, god slitstarkhet och torkar snabbt när de blir blöta. Ytterligare ett material som blir alltmer populärt på marknaden för vandringsstrumpor är bambu. På så sätt skiljer de sig exempelvis från de vanliga strumporna i bomull, som snarare drar åt sig än stöter ifrån sig fukt.

Strumpornas tjocklek

Hur tjocka strumpor man väljer att investera i beror på flera faktorer. Exempelvis bör man ta hänsyn till årstid, väderlek och temperatur utomhus. En annan faktor att fundera över är hur varm man brukar bli när man vandrar, och om man har lätt för att frysa. Ett tips är att inte välja för tjocka strumpor om man har något trånga skor. Det behövs nämligen visst utrymme för att kroppens värme ska kunna cirkulera inuti vandringskängan.

Så länge håller dina vandringsstrumpor

Hur länge strumporna kommer hålla beror givetvis på hur mycket de används och hur de sköts om mellan vandringarna. Köper man ullstrumpor behöver de exempelvis sällan tvättas eftersom det är självrengörande. Detta tenderar att förlänga strumpans livslängd markant. Det kan också vara en god idé att köpa strumpor med förstärkningar på tå och häl, det är nämligen i dessa områden som strumporna slits som mest under vandringarna.

Hur man undviker skavsår

Skavsår är en mycket otrevlig företeelse som kan uppstå under vandringen. Ett redan bildat skavsår eller blåsa kan vara svår att behandla i efterhand. Istället är förebyggande åtgärder att föredra för att undvika skav. Vissa menar att dubbla strumpor kan fungera mot skoskav, med en tunnare strumpa närmast foten och en tjockare utanpå. De två strumporna skaver då mot varandra istället för mot foten. Ett annat knep är att alltid ha extrastrumpor med sig. Blöta strumpor riskerar nämligen att orsaka friktion mot foten, och bör därför bytas så fort som möjligt.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise