Hur ska man hålla stavarna
Annonser

Hur ska man hålla stavarna?

I denna artikel kommer vi gå igenom hur man ska hålla sina stavar.

Genom att gå igenom saker såsom grepp och stavarnas utformning kommer vi ge svar på frågan ”Hur ska man hålla stavarna?”. Det finns många saker att tänka på och ibland kan det kännas förvirrande att veta hur man hittar sitt bästa grepp.

När du har läst klart kommer du ha fått en god överblick över de bästa teknikerna. Du kommer förstå vilka faktorer som spelar in och hur du ska tänka för att maximera din stavgång.

Hur ska man hålla stavarna?

Det viktigaste då man håller i sina stavar är att man hittar ett skönt grepp. Det är också viktigt att ha koll på hur man sätter stavarna i marken. När staven sätts i längre bak kommer kroppen få en skjuts framåt vilket skapar ett effektivt rörelsemönster.

Stavens utformning

Det första som spelar in då man vill lära sig hålla sina stavar på bästa sätt är själva designen på greppet. Staven ska vara ergonomiskt bekväm att hålla i och det bör vara enkelt att hitta ett skönt grepp. När greppet är bra utformat säkerställer man att stavgången blir bekväm och faktiskt gör skillnad där den ska. Det innebär att man inte skapar onödiga spänningar i underarmarna, utan att man kan hålla stavarna på ett skönt och avslappnat sätt.

Stavarna behöver dessutom vara av god kvalitet och inte fastna i marken. Därför bör de ha bra svikt och ha hårda metallspetsar som går att byta ut. För att vara säker på att svikten blir bekväm bör stavarna även ha gummidämpare för promenader på hårt underlag.

Handremmar håller stavarna på plats

För att på bästa sätt hålla sina stavar bör man investera i ett par som har handremmar. Dessa är justerbara med kardborreband och håller stavarna på plats. Det innebär att man kan hitta sitt optimala grepp och sedan spänna fast stavarna så att de stannar där.

Håll stavarna rätt

Många håller stavarna fel då de går stavgång vilket kan vara negativt eftersom tekniken blir fel. Om man har en dålig stavgångsteknik kan det få konsekvensen att man får ut mindre av sin träning. Därför är det en god idé att lägga lite energi på att hålla stavarna rätt.

Först och främst ska man se till att hålla rätt stav i rätt hand. Ofta är stavarna märkta med ett L för vänster och R för höger. För att säkerställa att man håller stavarna rätt kan man inleda sin stavgång genom att släpa stavarna bakom sig. Många gör nämligen misstaget att sätta i stavarna för långt fram. Genom att hålla dem bakåt kommer stavgången i gång mer naturligt och man får en mer tydlig skjuts framåt.

Stavarna bör ha en vinkel på cirka 40 grader då de går ner i marken. Känslan ska vara att man skjuter ifrån bakom sig och att kroppen skjutsas framåt. När stavarna hålls rätt ska de hjälpa kroppens rörelse och skapa ett mer bekvämt gångmönster.

Låt det ta tid

Sist men inte minst, låt det ta lite tid. De allra flesta har inte fått pejl på sin stavteknik förrän efter några promenader. Om man har koll på de vanligaste misstagen samt vad man bör tänka på och försöker hålla detta i huvudet under de första promenaderna brukar tekniken komma av sig själv.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise