Varför har man liggunderlag
Annonser

Varför har man liggunderlag?

I den här artikeln har vi som syfte att besvara frågan ”varför har man liggunderlag?”

Vi kommer inte bara att djupdyka i olika typer av liggunderlag. Vi kommer också diskutera varför många menar att liggunderlaget till och med är viktigare än själva sovsäcken när man sover ute.

I slutet av denna artikel kommer du ha full förståelse för varför man har liggunderlag när man sover ute, och varför det är viktigt att köpa ett av bra kvalité.

Varför har man liggunderlag?

Liggunderlag används för att sova på när man ska sova utomhus. Det fyller inte bara funktionen av att bidra till komforten, det har också som syfte att isolera värmen. Liggunderlaget ska alltså bibehålla kroppsvärmen uppåt, samtidigt som det skyddar mot kyla nerifrån.

Liggunderlagets isolerande förmåga – r-värdet

Många tror felaktigt att en varm sovsäck är det allra viktigaste när man ska sova utomhus. Men faktum är att liggunderlaget är minst lika viktigt. Liggunderlaget har nämligen som primär uppgift (förutom att vara skönt att ligga på) att isolera mot kyla som tränger in från marken underifrån. Har man inte ett isolerande liggunderlag spelar det ingen större roll att man har en varm sovsäck.

Ett liggunderlags värmeisolerande förmåga mäts enligt en standard, ASTM F3340-18, som de flesta tillverkare använder sig av idag. Isoleringen mäts enligt förbestämda metoder, och anges i ett så kallat r-värde. Fram till 2020 fanns ingen gemensam standard för att mäta r-värde, vilket resulterade i att liggunderlag från olika tillverkare inte gick att jämföra. Ett liggunderlag med lågt r-värde passa bäst för högre temperaturer, medan ett liggunderlag med högt r-värde kan användas året om. Ett r-värde på 3 eller lägre fungerar bra till sommarhalvåret och de varmare årstiderna. Däremot vill du helst ha ett r-värde över 4 om du ska ha ett underlag till vintern eller för övernattning på högre höjder.

Olika typer av liggunderlag

Ett liggunderlag ska dessutom bidra med god komfort till den som ska använda det. Det finns olika typer av underlag, som alla har fördelar och nackdelar. Bland annat skiljer de sig till stor del i bekvämlighetsnivå.

Till att börja med finns det liggunderlag tillverkade i skumplast. Dessa är vanligtvis ganska tunna och otympliga, därmed innehar de heller ingen högre komfortnivå. Söker man god komfort bör man istället välja ett liggunderlag som blåses upp, antingen av sig själv eller med hjälp av en pump eller luftpåse. Dessa typer av liggunderlag är ofta enklare att få med sig i packningen, eftersom de kan komprimeras till en mycket liten storlek när de inte används. De har dessutom ofta någon form av isolerande material inuti, vilket gör att de stänger ute kyla bra. Däremot kan de vara ganska ohållbara om man inte tar hand om dem ordentligt. Till skillnad från ett underlag i skumplast kan ett uppblåsbart liggunderlag punkteras. Även om detta är en stor nackdel ska man inte låta det stoppa en från att köpa ett. Revor går alltid att laga, och ofta finns det med ett lagningskit när man köper produkten.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise