Denna text kommer att besvara frågan ”hur tar man sig till Kebnekaise?”. Den senaste tiden har allt fler fått upp ögonen för att hemestra, alltså spendera semestern på hemmaplan. Det absolut bästa Sverige har att erbjuda när det kommer till upplevelser är definitivt fjället, och varför inte då ge sig upp på den högsta toppen. Syftet med denna text är att ge information om hur det går till då man reser till Kebnekaise, och vilka olika resvägar som finns. Även då man kommit långt norrut finns lite olika alternativ för hur man tar sig upp på toppen.
Hur tar man sig till Kebnekaise?
Det finns olika resvägar till Kebnekaise och olika vandringsleder. Den vanligaste vägen är att ta sig till Kiruna, och därifrån till Nikkaluokta. Från Nikkaluokta börjar själva vandringslederna de flesta vandrar härifrån vidare till Kebnekaise fjällstation. Om man vill besöka toppen utan att vandra kan man ta en helikopter.
Flyg, bil eller tåg till Kiruna
Oavsett hur man planerar att bo vid Kebnekaise eller vilket led man tänker vandra så börjar resan för det mesta i Kiruna. Det innebär att man först och främst behöver ta sig hit, och det kan man göra på lite olika sätt. Ett mycket populärt alternativ är att ta nattåget till Kiruna. Från exempelvis Stockholm finns det avgångar två gånger per dag, och restiden är cirka 16 timmar. Fördelen med att ta tåget är att man kan sova bekvämt under natten och sedan ge sig ut direkt på vandringen då man kommer fram.
Om man i stället väljer att köra är restiden ungefär densamma, och då ska man helst vara två eller fler som kan dela på körningen. De som kör bil till Kiruna bör dessutom ha extra dagar på sig att vila när de väl kommer fram, eftersom de till skillnad från tågresenärerna inte kunnat sova. Sist så finns alternativet att flyga till Kiruna. Många tycker att det är det absolut mest bekväma sättet att resa på, och man kommer fram snabbast. Flygtiden är ungefär 1,5 timmar och man landar direkt på Kiruna flygplats varifrån man enkelt kan resa vidare. Dock föredrar många tåget framför flyget eftersom det är ett bättre val ur klimatsynpunkt.
Resan Kiruna – Nikkaluokta
När man väl är framme i Kiruna är det dags för resans nästa etapp: Kiruna – Nikkaluokta. Det vanligaste är att man tar buss till Nikkaluokta, men det går även att ta taxi eller själv köra hit. Sträckan på 70 km är inte särskilt lång och det tar ungefär en timme innan man är framme. Om man väljer att ta bussen bör man ha koll på att bussarna går vid olika tider beroende på säsong. Priset för bussresan mellan Kiruna – Nikkaluokta brukar ligga på drygt 100 kronor.
Vandringen till fjällstationen
När man väl är framme i Nikkaluokta börja själva äventyret: vandringen. Härifrån finns inte längre några allmänna vägar utan endast vandringsleder. Det innebär att man får sätta på sig ryggsäcken och vandringskängorna och sätta i gång mot sitt mål: Kebnekaise fjällstation. Denna vandring är 19 km lång och tar cirka 6 timmar. De flesta ser på denna tur som en sorts uppvärmning inför själva bergsbestigningen som ofta sker dagen efter eller två dagar efter. Vandringen sker på stigar men även på spänger över steniga områden och bäckar. Efter en bits vandring kommer man fram till en restaurang som serverar renburgare och våfflor. Här kan man också välja att ta en båt som kortar vandringen med cirka 6 km. Efter ett tag kommer man fram till Kebnekaise fjällstation. Här kan man välja att övernatta men man kan också tälta i naturen. Man bör absolut boka boende i förväg eftersom Kebnekaise är ett populärt resmål. Fjällstationen är därför ofta fullbokad under sensommarens högsäsong.
Bra att tänka på inför resan
Resan till Kebnekaise innebär en hel del vandring, och en del sker redan innan man börjat gå uppför själva berget. Därför ska man vara förberedd på den fysiska påfrestningen och även se till att ha packat smart och rätt utrustning. De två absolut viktigaste delarna i packningen är vandringskängorna och ryggsäcken man ska bära runt på. Ta med en riktigt bekväm ryggsäck och packa den så lätt det går för att göra vandringen skönare. Vandringskängorna bör ha ett bra grepp undertill men gärna även gå upp över vristen för att skydda mot snedtramp. En sista sak att tänka på är att man gärna ska ta med sig en kompis. Att bestiga Kebnekaise kan vara krävande och särskilt om man inte är vältränad eller om man väljer att bestiga berget under vintersäsongen är det osäkert att vandra ensam. Se till att vara minst två personer så blir vandringen och resan dessutom roligare!
Alternativa resvägar: båt och helikopter
För den som inte vill eller kan vandra finns det alternativ. Först och främst kan man välja att ta en båt under vandringen mellan Nikkaluokta och fjällstationen för att korta vandringssträckan något. Vid restaurangen finns en båtbrygga och härifrån kan man ta båt vidare till fjällstationen. Båten går bara under vissa tider så om man planerar att åka bår bör man kolla upp detta innan. Båtturen går över Laddjujarvi och tar cirka 10 minuter. Priset ligger på mellan 300–400 kronor.
Ett annat alternativ för resan är helikopter. Man kan ta helikopter direkt från Kiruna flygplats eller Nikkaluokta till fjällstationen. På så vis kommer man direkt fram till vandringslederna upp mot toppen och får dessutom den fantastiska upplevelsen att flyga genom de svenska fjällen. Det går även att ta helikopter hela vägen till toppen och landa där. När man flyger helikopter måste väderförhållandena vara helt perfekta, annars går det varken att lyfta eller landa. Det är vanligt att det bildas moln på toppen av Kebnekaise och då går det inte att gå ner utan man får en rundtur runt toppen. Därför måste man vara flexibel om man väljer att ta helikopter. En helikopter till Kebnekaises topp kostar runt 6000 kr och man får plats 4 passagerare.