Kungsleden
En av Sveriges mest besökta vandringslederKungsleden
I lappländska fjällen finns den populära vandringsleden Kungsleden.
Kungsleden utgör dryga 440 kilometer terräng mellan Hemavan i Storuman till Abisko i Kiruna.
Det är ett av Sveriges, och även Europas, största naturreservat och är en av landets mest populära platser när det kommer till såväl vandring som skidåkning.
Då Kungsleden sträcker sig genom ett flertal kommuner, däribland Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog, Sorsele och Storuman, så är det en unik möjlighet att ta del av stora delar av Sveriges orörda natur. De flesta personer som väljer att vandra Kungsleden gör det under sommarhalvåret, och enligt Svenska Turistföreningen (STF) så är det en av Sveriges mest besöka vandringsleder som lockar vandrare från hela världen.
Kungsledens historia
Vad som är spännande med Kungsleden är att dess rutt har utformats med den specifika ambitionen att låta vandrare se så mycket som möjligt att det norrländska landskapet. Därför är dess historik nära förknippad Svenska Turistföreningen (STF).
Svenska Turistföreningen (STF)
STF grundades 1885 med ambitionen att främja turister åtkomst till de svenska bergskedjorna. Under början av 1900-talet inledde de arbetet med att skapa led med fokus på att möjliggöra för folk att uppleva Lappland.
En viktig del av detta var att konstruera stugor längs strategiska platser för att möjliggöra för vandrare att övernatta. Enligt föreningen så var tanken att leden skulle bli kungsvägen genom Lapplands fjällvärld, och därför blev Kungsleden en naturlig benämning på projektet.
Utökats till flera etapper
Den nuvarande leden är ett resultat av att den har utökats i ett flertal etapper sedan projektet inleddes och sitt officiella namn fick den först 1928. Under 1950-talet utökades leden drastiskt och kom först då att sträcka sig Ammarnäs. Det senaste tillskottet skedde däremot så samtida som 1975 då den förlängdes till Hemavan. Detta motsvarar ledens nuvarande tappning och sedan dess har det inte skett några utökningar.
Tack vare den stora mängden övernattningsstugor, som även är bemannade vintertid, så är leden en oerhört populär sträcka även för personer som inte är erfarna vandrare. Det har kommit att bli något utav Europas mest populära introduktionsleder för personer som endera redan gillar att vandra, eller på ett tryggt och säkert sätt vill prova på.
Vandringsleder som turism
Kungsleden är unik på så sätt att den representerar idén om vandringsleder som en turistupplevelse. Det var nämligen detta som fick Svenska Turistförening att överhuvudtaget överväga att skapa leden. De hade nämligen sett en ökad efterfrågan på vandringsturism.
Och även om denna idé i stor utsträckning verkade ha fallit ur tiden i och med 1980-talet så har det återigen blivit oerhört populärt att uppleva omvärlden på vandrande fot. Därför har fler personer än någonsin tidigare kommit att besöka Kungsleden.
Hur långt sträcker sig Kungsleden?
Totalt sett så löper Kungsleden 440 kilometer från Hemavan i söder till Abisko i norr. Detta är sedan 1975 den officiella rutten, och längst vägen finns ett flertal officiella stugor där vandrare kan vila upp sig. Då det är en mänskligt konstruerad rutt så underhålls den regelbundet för att säkerställa att vandrare faktiskt kan använda sig utav den.
Detta innebär att den är relativt enkel att vandra, då lerområden har spångar, steniga områden har ringleder och så vidare. Men trots detta är det leden bitvis relativt sett krånglig, och helt oförberedda vandrare märker inte sällan att vägen är krångligare än de förväntat sig.
Fyra nationalparker
Kungsleden delas generellt sett in i fyra olika segment vilka även motsvarar de fyra nationalparker som leden korsar, nämligen Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Ibland så delas den däremot in i fem etapper.
Hur lång tid det tar att korsa dem beror naturligtvis på vandringstempo och individuella förutsättningar. Men ett vanligt förekommande påstående är att varje segment motsvarar ungefär en veckas vandring. Många rekommenderar att man väljer att vandra under sommarsäsong för att vara säker på att stugorna är öppna, och att vandringsleden är så åtkomligt som möjligt.
Vilka stugor finns längs leden?
Redan inför planeringen av leden så var det för STF en given del av utformningen av leden att faktiskt säkerställa tillgången på övernattningsstugor. Numera finns det hela tjugoen övernattningsstugor belägna i:
- Abisko
- Abiskojaure
- Alesjaure
- Tjäktja
- Sälka
- Singi
- Kaitumjaure
- Teusajaure
- Vakkotavare
- Saltoluokta
- Sitojaure
- Aktse
- Pårte
- Kvikkjokk
- Ammarnäs
- Aigert
- Serve
- Tärnasjö
- Syter
- Viterskalet och
- Hemavan
Detta säkerställer att man som vandrare inte behöver oroa sig för att inte kunna övernatta.
Strategiskt placerade
Stugorna är faktiskt strategiskt placerade på så sätt att deras avstånd motsvarar vad en normalperson kan förväntas klara vandra under en dag. Detta innebär att varje stuga har ungefär tio till tjugo kilometers avstånd.
Vill man ha en så enkel vandring som möjligt är det oerhört smidigt att övernatta några dagar på varje station, och på så sätt ladda batterierna och uppleva så mycket som man önskar. Helt klart ett riktigt bra sätt att få ut så mycket som möjligt av sin upplevelse på Kungsleden.
Måste man övernatta i stuga?
Sverige är väl känt för sin allemansrätt. Den innebär att man har rätt att vistas på mark och i skogsområden oavsett huruvida marken är allmän, privat eller offentlig. Därför har man enorma möjligheter att övernatta på valfri plats utan att behöva oroa sig för att man gör något olagligt.
Detta gäller även många delar av Kungsleden, med undantag för de områden som är uttryckta naturskyddsområden. Därför har man möjligheten att vandra leden och fricampa om man vill undvika stugorna.
Tälta vid stugområden
Vill man däremot tälta, och samtidigt ha den trygghet som en stuga ger, så har man möjligheten att för en liten summa tälta i anslutning till stugområdena. På så sätt är det inte obligatoriskt att övernatta i stuga utan man har stora möjligheter att ta full kontroll över sin egen upplevelse.
Det går knappast att säga att upplevelsen blir bättre bara för att man väljer att övernatta i en stuga. Hur man vandrar på leden har väldigt mycket att göra med vem man är som person, och hur man väljer att ta del av sin omgivnings natur.
Att vandra Kungsleden
Många personer som är nyfikna på Kungsleden har av naturliga skäl en hel del funderingar gällande:
- vad som krävs?
- hur det är att vandra? och
- vad man behöver tänka på?
Något som är väldigt speciellt med Kungsleden är att man i stor utsträckning själv väljer hur mycket man vill vandra, och hur stor del av sträckan man vill avverka med hjälp av buss eller båt. Därför kan man välja att dra ut på upplevelsen eller göra den så kort som möjligt.
Vad som är väldigt spännande är att Kungsledens olika delar bjuder på så skilda miljöer att det är svårt att bli besviken. De skiljer sig så mycket åt att många upplever att det är som att vandra på flera fristående och löst sammansatta vandringsleder.
Något som är unikt är att varje enskild delsträcka bjuder på en väldigt särpräglad upplevelse, och huruvida man väljer att stanna lite längre eller helt enkelt vandra vidare är helt och hållet upp till en själv.
Men låt oss ta en närmare titt på Kungsledens sträckor och vad det är som sätter särprägel på dem.
Abisko – Nikkaluokta
Sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta brukar anses vara startpunkten för Kungsleden. Och detta är därför den del av leden som många ser som oerhört representativ för upplevelsen. En stor del av denna sträcka löper genom Abisko nationalpark och hör kan man förvänta sig att uppleva ett väldigt unikt landskap. Här finner man spännande slätter, sjöar och fjäll varvat med grönskande landskap. Helt enkelt ett tvärsnitt av vad Kungsleden har att erbjuda i mån av naturupplevelse.
Nikkaluokta – Vakkotavare
Denna del av Kungsleden är känd för sin unika björkskog och är en av de mer lättvandrade delarna av leden. Men delar av stråket kan verkligen överraska, då många har fått erfara att den sista delen av sträckan är ganska krävande.
Men man har möjligheten att ta en båttur istället för att vandra sträckan vilket gör att man kan komma fram avsevärt mycket snabbare. Denna del av Kungsleden ligger i anslutning till Stora Sjöfallets nationalpark som är Sveriges tredje största nationalpark.
Saltoluokta – Kvikkjokk
Detta är en av Kungsledens mer omväxlande sträckor och naturmässigt bjuder den på såväl berg som skog och sjöar. Många vandrare väljer att spendera lite extra tid här då man har möjligheten att övernatta i stugor, vandra berget Skierfe och även ta båtturer eller hyra kanot.
Därför är det inte ovanligt att vandrare fastnar några dagar på denna sträcka då det helt enkelt finns mycket att uppleva. Är man intresserad av samisk historia är detta en av de mest viktiga platserna då den fjällböndernas omfattande inflytande på området har satt spår som naturen än i dag vittnar om.
Kvikkjokk – Ammarnäs
Detta sägs ofta vara den minst besökta delen av Kungsleden då den helt enkelt är förhållandevis krånglig. Här finns det nämligen inte särskilt många övernattningsstugor, och om man bestämmer sig för att vandra strecken så för man förbereda sig på några nätters tältning. Detta har gjort att många väljer att helt enkelt hoppa över sträckan med hjälp av buss.
Men om man bestämmer sig för att vandra dem så har man väldigt mycket att se fram emot. Här kommer man i kontakt med Pieljekaises nationalpark som bjuder på otroliga vyer. Denna sträcka är även delvis bebodd vilket gör att man kommer i kontakt med spännande små samhällen och byar. Det vittnar verkligen om en svunnen tid i Sverige.
Ammarnäs – Hemavan
Denna sträcka löper genom Vindelfjällens naturreservat som är unikt då det är hem till flera unika lavar, växter och djur. Och då det det pågår renskötsel i området så har man stora möjligheter att få se en del av Sverige som man ofta bara läser om. Med hela fem stugor i området så är det en perfekt plats för ofta behövlig sömn. Många personer anser att detta är något utav det främsta stället för att vila upp sig och ladda batterierna efter en lång och krävande vandring.
När är bästa säsongen att vandra Kungsleden?
När det gäller Kungsleden så är det verkligen sant att det är kläder efter väder som gäller. Därför finns det egentligen ingen säsong som är bättre än någon annan. Av praktiska skäl så är det däremot ofta enklare att vandra Kungsleden under sommarsäsong. Men så länge man är rätt utrustad och förberedd så kan man vara säker på att utan problem kunna vandra leden oavsett när på året man bestämmer sig för att göra det. Många personer har även bestämt sig för att vandra leden under olika perioder på året för att på så sätt kunna ta del av naturens skifte och få uppleva så mycket av den unika naturen som möjligt.
Vad som är oerhört viktigt att poängtera är att man bör se till att välja kläder utifrån säsong så att man kan vara säker på att få ut det mesta möjliga av sin vandringsupplevelse utan att behöva riskera problem.
Men med lite planering så behöver man inte vara orolig för att ens upplevelse ska bli lidande.
Behövs en guide för att vandra Kungsleden?
I nuläget finns det inga guider som erbjuder en helguidad vandring genom Kungsleden. Däremot har man möjligheten att anlita guider på de olika stationerna som finns längs leden. Detta gör att man har chansen att få en guidad tur i närmiljön kring stationerna.
Ofta är det ett väldigt uppskattat inslag då det gör att man får möjligheten att se väldigt mycket av de närliggande nationalparkerna. Och även få ett bättre perspektiv på vad det är egentligen som gör de olika miljöerna så unika. Huruvida man väljer att anlita en guide eller inte är däremot en helt och hållet personlig fråga.
Ett stort antal personer föredrar att helt enkelt vandra helt på egen hand och i egen takt ta del av allt som omgivningen har att erbjuda. Vissa personer väljer däremot att stanna lite extra på varje station för att i detalj uppleva varje enskilt område. Vad som gör Kungsleden unik är att man helt enkelt själv avgör hur man vill att upplevelsen ska bli.
Vad krävs för att vandra Kungsleden?
Även om Kungsleden ofta presenteras som en väldigt enkel vandringsled, då den är både framtagen och underhållen av en turistförening, så kan den bitvis vara riktigt kärv. Så om man planera att vandra hela sträckan är det verkligen en bra idé att man förbereder sig lite extra för att man ska ha med sig vad som behövs.
Inte sällan så är det en bra idé att packa sin tänkta utrustning och se huruvida man klarar av att promenera längre sträckor med den. Detta är ett bra test inför sin vandring genom Kungsleden. Men låt oss titta närmare på några saker att tänka på.
Viktigt att välja rätt kläder
Eftersom det tar sin tid att vandra Kungsleden så kan man verkligen komma i kontakt med väldigt varierat väder. Såväl solsken som regn kan stå skrivet i molnen. Därför är det en bra idé att ha kroppsnära plagg som är fuktdrivande och praktiska.
Att ha ett yttre regnskyddande lager är ofta en väldigt bra idé. Men se till att kläderna är tillräckligt lätta och bekväma för att möjliggöra vandring.
Bekväma och funktionella skor
Att vandring är en del av att besöka Kungsleden behövs knappast nämnas. Och att bra skor är en viktig del av vandringsupplevelsen är minst lika självklart. Därför bör man se till att ha skor som är både robusta och bekväma. Vilka skor som är bäst är så klart upp till var och en. Men ofta rekommenderas vattentäta eller behandlade skor som gör att man slipper riskera att blöta ned fötterna.
Ryggsäck och packning
Att vandra Kungsleden är inget man gör på en dag. Det förutsätter regelbundna pauser och övernattningar. Därför är det ett måste att ha en ryggsäck som rymmer såväl vatten som proviant. Och något som är unikt med Kungsleden är att man inte kan vandra hela sträckan utan att övernatta minst en gång i det öppna. Därför behöver man ha med sig en sovsäck, och kanske ett tält om man så föredrar.
Är Kungsleden värd att besöka?
Kungsleden är en av Sveriges mest lättillgängliga och samtidigt spännande vandringsleder. Den sträcker sig genom ett unikt antal nationalparker vilket gör att man är garanterad att få uppleva fantastisk natur och även djurliv.
Det är väldigt få personer som har vandrat Kungsleden och kommit därifrån besvikna. Vad som även är unikt med leden är att man själv väljer hur omfattande naturupplevelse man vill ha.
Många väljer att korta vandringen med hjälp av buss- och båtturer, och även övernatta i stugor för att få det så bekvämt som möjligt. Andra väljer däremot att göra det till en fullskalig naturupplevelse. Då man får så pass stor kontroll över sin egen upplevelse är det helt enkelt svårt att bli besviken.
Men är det något särskilt man bör tänka på?
Egentligen är det inget särskilt man behöver tänka på. Om man väljer att vandra leden med hjälp av övernattningsstugor så behöver man så klart ta kostnadsfrågan i åtanke. Relevanta priser för säsongen finns alltid tillgängliga på Svenska Turistföreningens hemsida. Men då kan faktiskt i stor utsträckning kan välja att övernatta ute i det fria så kan Kungsleden bli en oerhört billig och spännande naturupplevelse. En stor del av charmen ligger i att man själv väljer sin upplevelse.
Foto av Rob van Loon Photography