Pannlampa
Annonser

Pannlampa: Guide till den rätta pannlampan

Pär S

Av Pär S.

Idag finns det en mängd olika pannlampor att välja på. Marknaden växer så att det knakar och det är med all rätt. Har du en gång införskaffat dig en pannlampa förstår du vad praktiskt det är.

Pannlampan gör det möjligt att förlänga dygnet och göra aktiviteter som vanligtvis fungerar bäst i dagsljus. Vandra upp på fjället i gryningen och möta soluppgången från toppen eller nattvandra för att möta djurlivet om natten.

Du får fria händer i mörkret vilket kan underlätta din matlagning i campingköket, tält uppsättning, toalettbesöket, hitta rätt saker i ryggsäcken och läsa och mycket mer.

När du ska ut och vandra behöver du definitivt en pannlampa. Oavsett om du ska göra en dagstur eller en flerdagarstur. Du vet aldrig vad som händer och plötsligt står du där när mörkret faller i takt med att din syn begränsas.

Utbudet är stort och nedan följer en guide på vad du bör tänka på för att hitta den bästa lampan som passar just dig.

Vilken lampa ska du välja?

Den dyraste lampan är inte den bästa, så klart. Tänk igenom vad du ska ha din pannlampa till så har du gallrat dig igen första steget. Och du slipper köpa en alldeles för dyr lampa som du bara kommer att använda till hälften av sin kapacitet. Eller tvärt om. Lampan du köpte var för simpel för dina behov. Snöstormen som överraskade på vandringsleden fick lampan att gå sönder för att vattentåligheten var alldeles för svag. Tänk igenom vad du ska ha den till och vad som passar din livsstil.

Tre saker att tänka på

Nedan följer tre saker du kan tänka på när du ska införskaffa din pannlampa. Det är bra att börja med för att skala av marknaden och hitta den bäst lämpade lampan. Har du dessa tre i bakhuvudet när du ska införskaffa din lampa kommer du inte gå vilse i mörkret.

– Ljusstyrka och ljusbild
– Brinntid
– Användarvänlighet

Ljusstyrka och ljusbild

Du kommer med all säkerhet stöta på termen lumen när du ska köpa din pannlampa. Lumen (Im) är ett internationellt mått att mäta ljusstyrka i. Och mäter den totala mängd synligt ljus som ges ifrån en källa.

10 lumen- Passar bra för saker du ska gör på nära håll som till exempel laga mat, sätta upp ett tält, packa upp väskan och läsa en karta.

60 lumen- Fungerar bra vid promenader där du inte behöver navigera för mycket.

100 lumen- Och allt där över är rekommenderat för off-road terräng.

500 lumen- Nästan i klass med dagsljus och ger ett riktigt starkt sken.

Sammanfattningsvis är desto mer lumen lika med ett starkare ljus.

Vad som är viktigt och nämna här är att vissa tar lumen-måtten med en nypa salt. Lumenmåtten du ser på förpackningen har normalt mätts upp under lampans maxkapacitet innan den monterats in i lamphuset på pannlampan.

Normalt sett så sjunker ljusstyrkan ikapp med att lampan blir varm och ljusflödet hamnar i normalläge. Alltså inte i max-läge där ljusstyrkan först blivit uppmätt. Den lampan som behåller bäst ljusstyrka är den lampa som har en bra förmåga att kyla ner sig själv.

En bra ljusbild ska vara i form av en ballong med inte ett allt för starkt ljus i mitten och ett sken som klingar av ut mot sidorna. Är det ett alldeles för starkt ljus i mitten som slutar abrupt ut mot sidorna påverkas vårt mörkerseende negativt.

På förpackningarna står det ofta maxdistans i meter som lampan kan lysa. Vilket kan vara ett bättre riktmärke att gå på än lumen. Maxdistansen ger en uppfattning om ljusbilden medan lumen endast är ett mått av ljusstyrkan och inte hur ljuset är fördelat.

Brinntid

Brinntid är hur länge pannlampan kan lysa innan den behöver laddas om. En viktig faktor att väga in eftersom du inte vill stå utan ljus andra dagen på den veckolånga vandringsturen. På förpackningarna står oftast brinntiden i antal timmar.

Vad du bör ha i åtanke är att brinntiden som står på förpackningen inte alltid går hand i hand med ljusdistansen. Många pannlampor tappar sin ljuskapacitet desto längre de lyser och du bör inte räkna med att kunna ha full kapacitet hela vägen till urladdning.

Vissa lampor har olika lägen att välja mellan beroende på vad du gör. Vilket är bra för att spara på energi. Och dem bästa lamporna slutar inte tvärt att lysa när batteriet är slut utan går på sparlåga en längre tid för att varna om batteritidens slut.

Pannlampor drivs vanligtvis av AA-batterier och AAA-batterier. Det finns även uppladdningsbara litium-Ion batterier med USB-port som du kan ladda upp i bilen, hemma eller via solpanel.

Användarvänlighet

Det är svårt när man står i butiken eller sitter framför datorn att testa en pannlampa för vad den verkligen kommer att utsättas för. Det är alltid rekommenderat att testa en lampa speciellt för att känna på komforten. Här kommer några tips du kan ha i åtanke.

-Batterificka fram eller bak?

En pannlampa blir mer balanserad med en lampa i fram och batterificka i bak. Är batterifickan i bak är det oftast starkare batterier och en lampa som lyser längre. Däremot så har pannlampor med ett gemensamt lamp- och batteripaket i fram en nättar design och oftast väldigt smidiga.

Pannlampor med batterificka i bak kan också innebära möjlighet att ta loss batterifickan och placera på annat ställe på kroppen eller lämpligt fack på din utrustning.

-Vattentålig?

Hur mycket fukt och väta kommer din lampa att klara av? Vad händer om det börjar regna, snöa eller du tappar den i vattnet? Det finns ett mått för hur vattentålig en pannlampa är och det måttet kallas IPX. IPX 4 indikerar på att en lampa klara av rejäl väta och det högsta IPX 8 klarar en simtur till en meters djup.

-Smidiga knappar?

Testa knapparna om du har möjlighet. Ska du vara ute och vandra i kyla vill du kanske att knapparna ska vara lättillgängliga och enkla att använda med vantar på. Är lampan smidiga att sätta på dimmer så att du inte bländar dig själv vid snabbaväxlingar från långdistans till att läsa på kartan.

-Funkar den på hjälm?

Innebär din vandring klättringsmoment där du behöver använda hjälm är det bra att se över pannlampor som du kan sätta fast på hjälmar.

Olika ljusfunktioner

Normalt sätt finns olika inställningar på lampan beroende på vilket typ av ljus du vill ha. För att kunna anpassa belysning efter aktivitet. De olika lägena gör det också möjligt att spara på batterierna så du inte behöver köra på full ljusstyrka hela tiden.

-Flodljus

Ett brett ljus som passar för att stöka runt campingplatsen. Packa, laga mat, sätta upp tält och läsa.

-Fjärrljus

En belysning som koncentrerar ljusflödet och gör det lättare att se på lång distans. Vilket är bra när du är aktiv och i rörelse.

-Rött ljus

Är en riktigt bra funktion och kan varmt rekommenderas. Rött ljus gör att du snabbare anpassar ditt mörkerseende. Ögat blir inte lika stört som när du använder vitt ljus. Framför allt så stör du inte djurlivet och du kan komma dig närmre inpå naturen.

Reaktiv pannlampa

Vissa pannlampor har en reaktiv lampa som automatiskt ställer in ljuset beroende på vad du gör. Tittar du ner på stigen framför dig ger den ett brett ljus. Lyfter du huvudet och tittar längre fram fokuserar den ett starkare distansljus.

Ofta finns det en knapp så att du kan stänga av den funktionen om du vet att du endast ska hålla dig runt lägerplatsen och inte behöver ett reaktivt ljus. Vilket också gör att du sparar på dina batterier.

Olika märken

Dem största aktörerna på marknaden kan vara bra att känna till för att du ska få en uppfattning om utbudet och vad du har att välja bland.

-Silva

Är ett väletablerat svenskt märke som började redan 1933. Tre svenska entreprenörer och orienterare skapade det revolutionerande vattenkompasset för att navigerar lättare genom skog och mark. Och 1935 lanserande dem sin första pannlampa.
Silvas områden är sport, utomhus aktivitet och elitidrottare. Dem understryker att deras produkter är hårt testade med hjälp av deras ambassadörer och de svenska tuffa klimatet.

Populära modeller:

Silva Active

En allround-lampa gjord för hiking, camping och fiske. Den har ett starkt ljus och Silvas intelligent light som ger ett brett flodljus på nära avstånd och ett bra distansljus. Den har en vattentäthet på IPX6 vilket är väldigt bra och gjord för att klara det tuffa nordiska klimatet. Driven av 3 x AAA-batterier.

Silva Explorer

En slittålig lampa med IPX 7 och stora knappar för att enkelt slå av och på med vantar. Driven av ett AA-batteri och möjlighet till fem olika ljusinställningar. Vilket inkluderar både rött och orange ljus. Orange ljus gör det lättare att läsa karta och se olika kartsymboler.
Den har Silvas intelligent light och ett medföljande klipp som gör det möjligt att sätta fast pannlampan på en hjälm.

 

-Petzl

Fernand Petzl från Frankrike är grundare till det här väletablerade internationella märket. Han var en äventyrare som spenderande hans mesta tid att bemästra olika grottleder. Bland annat gjorde han den 1000 meter djupa nedstigningen i Berger Cavern i Frankrike redan 1950.

Under 70-talet lanserade dem sin första pannlampa och har sedan dess varit i framkant på marknaden med sina produkter. Dem riktar sig till en bred publik med allt från amatörer till proffs.

Populära modeller:

Petzl Tikka

En lätt pannlampa med lång brinntiden. Den är rekommenderad för hiking och långa äventyr ute i vildmarken. Fem olika ljusinställningar för vitt ljus och två ljusinställningar för rött ljus. Drivs av 3-AAA batterier med alternativ för uppladdningsbara batterier.
Lampan har en teknologi som kallas constant lightning vilket innebär att lampan lyser med en konstant ljusstyrka tills batteriet tar slut.

Petzl Myo

Är en lampa gjord för löpning och orientering. Passar dig som håller ett högt tempo under din hiking med löpmoment och klättring. Den har bra komfort på huvudet, lätt och balanserad. Lång bränntid och har constant lightning teknologi med en lampa som indikerar när batteriet börjar ta slut.
Drivs av 3 AA-batterier.

 

-Led Lenser

Är ett tyskt märke som startades 1993. Efter flera upprepade nej från banker som inte ville ge deras affärsidé ett lån. Startade bröderna Rainer och Harald Opolka sitt företag i garaget. Led Lenser visade sig bli en stor succé. Och idag är dem bland de främsta aktörerna på marknaden.

Led Lenser garanterar alltid minst 5 års garanti på alla sina produkter.

Populära modeller:

Led Lenser SEO 5

En lampa med hög vattentålighet, IPX6. Max distans 140 meter och drivas av AAA-batterier. Den indikerar när batterierna börjar ta slut och har en fiffig transport funktion. När du inte använder lampan finns en funktion som gör att inte lampan sätts på av misstag när du har den nerpackad.

 

-Black Diamond

Black Diamond har sitt hjärta i skidåkning och klättring men har på senare år breddat utbudet. Företaget grundades 1957 och är amerikansk men idag även med bas i Europa och Asien.

Populära modeller:

Black Diamond Spot

Är en lampa som passar både för vandring i skog som runt lägerplatsen. Den har en dimfunktion som gör att du bättre kan anpassa ljuset beroende på vad du gör och på så vis spara på batterier. Den är liten och smidig men innehåller ändå tre LED-lampor.
Den har en vattentålighet med IPX8 vilket gör den tålig för tufft klimat och drivs av 3 AAA-batterier.

Black Diamond Revolt

En lampa med lång drifttid. Möjlighet till både AAA- alkaline batterier samt uppladdningsbara batterier kopplade till USB-port. Det finns flera olika lägen för nära- och fjärrljus, blink, rött ljus och möjlighet att dimma. Den är superlätt och väger endast 97 gram.

Hur ska du välja pannlampa?

Frågan är hur du ska hitta pannlampan som ska fungera för dig. Nedan följer några stolpar som kan navigera dig fram till det rätta beslutet.

-Typ av terräng

Vad för typ av hiking ägnar du dig mest åt? Är du en följare av vandringsleder behöver du inte fullt lika starkt distansljus som om du håller dig ute i terrängen långt ifrån stigar och leder. Bra distansljus är hur som helst viktigt när det kommer till vandring.

Du bör välja en lampa med bra distansljus. Eftersom huvudsyftet med att vandra är att se terrängen du är omgiven av så att du inte går vilse. Vet du med dig att du inte kommer att vandra när mörkret faller utan hålla dig mest runt campingplatsen behöver du givetvis inte en lampa med den maximala distans ljuset.

Däremot är det bra att alltid vara rustad för nödsituationer. Är olyckan framme kanske du behöver navigera dig fram i tuff terräng under mörker även om du inte har planerat för det.
Petzl Myo har en stark lampa och lika så Led Lenser SEO 5 som har en maxdistans på 140 meter.

-Nödläge

Vilken typ av terrängen eller vilken tid på året du är ute och vandrar spelar roll när det kommer till val av pannlampa. Lika viktigt är funktion i nödsituationer. Kan du lita på din lampa om vädret överraskar? Du vill inte att din pannlampa ger upp efter en timmas regnande när du är ute i mörkret.

Vattentäta pannlampor med ett minimum av IPX 4 fungerar bra. Fast är du ute i några dagar och kan bli fast i konstant regnande eller snöande är en pannlampa med IPX 7 eller IPX 8 att rekommendera. Dem ska hålla en hel natts nederbörd och fungera på en meters djup. Och överleva om du tappar dem i en sjö eller bäck.

Silva Explorer är en pannlampa med IPX7. Deras lampor är speciellt anpassade till de nordiska klimatet och ska klara tuffa väderomslagningar. Black Diamond Spot är en annan tuffing med IPX8.

Vill du vara på den säkra sidan och du har plats i din packning kan du alltid bära med dig en extra pannlampa av nättare variant. Utbudet är stort av små minimalistiska lätta pannlampor som kan vara bra att plocka fram som reserv.

Bra batterier

Det sista du vill är att vara utan ljus helt och hållet. Vad som än händer under din hiking vill du alltid kunna lita på att din pannlampa kommer att fungera. Att du får någon form av ljus speciellt när det minst oanade händer.

När det kommer till hiking och vara ute i vildmarken under flera dagar vill du ha en pannlampa med bra batterier. Uppladdningsbara batterier är kanske inte det bästa alternativet i det här fallet då du inte kommer att ha tillgång till en strömkälla.

Black Diamond Revolt har visats sig klara 10 timmar i olika tester. Denna lampa kan ta både uppladdningsbara batterier och vanliga AAA-batterier. En lampa som lämpar sig bra för flerdagars hiking.

Sammanfattningsvis

Tänk på ljusstyrka, brinntid och användarvänlighet. Vilka funktioner kan du tänkas föredra när du är ute och vandrar? Vilken typ av klimat kommer du att vistas i? Svenska fjällen på vintern eller sommaren, franska alperna, skogen runt knuten eller alla tre?

Lumen (lm) är en indikator på ljusstyrka men fokusera inte allt för mycket på den mätningen.

Ljusdistans kan vara en bättre information att gå på om du vill få en uppfattning om lampans kapacitet.

Vart du än vandrar så behöver du vara förberedd för det outsägbara. Välj lampa med både vanliga och uppladdningsbara batterier. Du vet inte när du har tillgång till en strömkälla nästa gång och ett paket med extra batterier i packningen kan vara en god ide.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu