Vad-är-skillnaden-mellan-skaljacka-och-softshell-jacka
Annonser

Vad är skillnaden mellan skaljacka och softshell jacka?

I denna artikel ska vi besvara frågan ” Vad är skillnaden mellan skaljacka och softshell jacka?”.

I syfte att på bästa sätt besvara frågan för vad som är skillnaden mellan skaljacka och softshell jacka, ska vi fördjupa oss i vad en skaljacka är för något och vilka olika typer av skaljackor som finns.

Efter att du läst artikeln kommer du ha full förståelse för vad skillnaden mellan skaljacka och softshell jacka är för något, samt deras fördelar och nackdelar.

Vad är skillnaden mellan skaljacka och softshell jacka?

Softshell jackan är tillverkad i ett mjukare material än den traditionella skaljackan i hardshell. Medan en softshell jacka andas mer och är något tunnare, så skyddar en grövre skaljacka bättre mot regn och rusk. Softshell jackan passar utmärkt till aktivitet under varma dagar med uppehåll.

Vad är en skaljacka?

Skaljackan är ett funktionellt ytterplagg, med syfte att stå emot väta, smuts och vind. De är ofta ofodrade, och tillverkade i någon form av syntetsikt material. Det är ett plagg som kan användas året runt, eftersom det tillåter för reglering av lager undertill. När man ska välja en skaljacka är det därför bra att köpa en modell som är relativt figurnära, men som trots det lämnar en del utrymme. Det är också viktigt att köpa en skaljacka som tillåter kroppen att röra sig fritt, eftersom tanken är att den ska kunna användas för friluftsliv och utomhusaktiviteter.

Skaljackor kommer i en mängd varianter och med olika typer av funktioner. Det är alltså en god idé att tänka igenom vad man behöver innan man börjar jämföra olika modeller. Vissa varianter har många dragkedjor, exempelvis framtill och under armarna. Det kan möjliggöra luftgenomströmning under varma dagar. Samtidigt kan fickor och dragkedjor medföra extra vikt, och ska man ut på längre vandringar så räknas varje gram. Skaljackor kommer också med och utan luva. En luva kan vara bra att ha under regniga eller blåsiga dagar, och då rekommenderas det att köpa en skaljacka med snörning kring luvan. Å andra sidan kan en luva vara i vägen när den inte behövs, så en fördel är om man kan vika in den i ett fack i jackan vid dessa tillfällen.

Två varianter av skaljackor – softshell och hardshell

Man bör inte helt särskilja mellan skaljackor och softshell jackor. Man kan nämligen säga att softshell jackan är en av de huvudsakliga två varianter som skaljackor produceras i. Den andra är hardshell jackor, och vad skillnaderna är mellan de två varianterna ska vi gå igenom lite mer i detalj i följande stycke.

En hardshell jacka är riktigt vattentålig och vanligtvis tillverkad i ett icke-stretchigt material. Hardshell jackan är det i särklass optimala valet om den ska utsättas för olika typer av väder och andra påfrestningar. Den passar alltså bra som ett yttersta, skyddande lager på en vandring, där väder och vind kan variera. Softchell jackorna däremot, är något mjukare och har en större flexibilitet. Dessa har sällan ett fullkomligt vattentätt membran, och därför är de mer anpassade för kortare stunder utomhus, exempelvis aktivitet som löpturer eller snabba promenader. Softshell jackan passar väldigt bra för pulshöjande aktiviteter, eftersom de är tunna och har ett bra ventilationssystem.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise