Tänka på vid köp av liggunderlag?
Annonser

Vad ska jag tänka på vid köp av liggunderlag?

I följande artikel kommer vi att besvara frågan ”Vad ska jag tänka på vid köp av liggunderlag?”.

För att på bästa möjliga sätt kunna besvara vad man ska tänka på vid köp av underlag, kommer vi bland annat fördjupa oss i r-värde, väderförhållanden, vikt och olika priskategorier.

I slutet av denna artikel kommer du vara insatt i vad man ska tänka på vid köp av liggunderlag, samt vad som är viktigt när du väljer liggunderlag till just dig och dina friluftsäventyr.

Vad ska jag tänka på vid köp av liggunderlag?

Det finns flera saker man bör tänka på när man väljer liggunderlag. Valet av liggunderlag beror bland annat på om man ska sova ute under sommar eller vinter, och man ska vandra långt eller tälta i närområdet. Även priset kan ha viss påverkan på valet.

Val av liggunderlag

Att köpa liggunderlag är allt annat än enkelt. Idag finns det mängder av olika tillverkare, och utbudet av underlag är enormt. Det finns något för alla typer av vandringar och äventyr. Till att börja med behöver man alltså fundera över vilken typ av vandring man ska ge sig ut på, och över vad liggunderlaget ska användas till. En sak att ta ställning till är om man vill ha ett uppblåsbart eller självuppblåsande liggunderlag, alternativt ett liggunderlag tillverkat i cellplast eller skumplast. Även storleken och formen på liggunderlaget har betydelse. Vad som passar bäst för dig beror exempelvis på din egen storlek, vilken ställning du brukar sova i samt hur mycket du rör dig på natten.

Temperatur, väder och årstid

Ett liggunderlag ska skydda mot kyla som kommer nerifrån marken. Hur värmeisolerat ditt liggunderlag behöver vara beror alltså på hur kallt det är ute. Vandrar man under sommaren räcker ett vanligt liggunderlag. På vintern kan du behöva ett tjockare, alternativt använda dig av två stycken ovanpå varandra. Tänk på att marken kan vara kall även under sommaren, exempelvis om du är på vandring i bergen.

R-värdets betydelse

Vissa menar att liggunderlagets förmåga att isolera värme är viktigare än vilken sovsäck du har. R-värde är ett begrepp som används flitigt i dessa sammanhang av olika tillverkade av liggunderlag. R-värdet representerar nämligen liggunderlagets värmeisoleringsförmåga. Ett lågt r-värde passar bäst för sommartemperaturer, medan ett högt r-värde innebär en bättre isolerande effekt. På vintern bör man ha ett r-värde som ligger på 4 eller uppåt. Man kan också välja att använda två liggunderlag med lägre r-värde, och lägga dessa på varandra. Med dubbla liggunderlag kan du addera r-värderna för att få reda på vilka temperaturer som liggunderlaget ska klara.

Vikt

Några gram hit eller dit spelar väl ingen roll? Ska man vandra långt är packningens vikt emellertid av stor betydelse, och här kan det bli en fråga om att tänka på detaljer. Liggunderlag väger olika mycket, och detta kan skilja sig ganska rejält. Inte sällan kan en låg vikt i kombination med bra kvalité innebära ett högre pris. Man bör alltså fundera på hur viktigt grammen är i förhållande till pris.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise