Denna text kommer att ge de bästa tipsen inför bestigningen av Kebnekaise. Om man ska bestiga Sveriges högsta topp väntar en utmaning som är både spännande och rolig, men även fysiskt ansträngande. För att göra toppbestigningen så härlig som möjligt har vi därför samlat ihop en del tips och råd inför resan. Syftet med texten är att ge dig information om vad som är viktigt att tänka på då man ska bestiga ett berg, och hur man kan förbereda sig inför äventyret.
Vilka är de bästa tipsen inför att bestiga Kebnekaise?
De bästa tipsen gäller framför allt förberedelse och planering. Om man ska bestiga Kebnekaise för första gången så väntar en helt ny sorts utmaning. Även om man har vandrat förut så är toppbestigning något annorlunda och man bör ställa sig på att det kommer att vara kämpigt, både fysiskt och mentalt.
Så bestiger man bäst Kebnekaise på egen hand
Det är vanligt att ge sig ut på sin resa mot Kebnekaise i par eller grupp, men eftersom Kebnekaise faktiskt är en relativt enkel topp att bestiga så går det också att bestiga berget på egen hand. Många föredrar faktiskt lugnet och det sköna i att få vandra ensam genom naturen. Det som spelar stor roll för den som vill bestiga Kebnekaise ensam är ens egen kondition som självfallet sätts på prov under den långa vandringen. Det andra man bör hålla koll på är vädret som kan vara nyckfullt i dessa miljöer. Har man tur och möts av en solig dag kan toppvandringen dock bli ett fantastiskt äventyr, även för den som ger sig ut solo.
Bestäm topp och led i förväg
Ett bra tips inför bestigningen av Kebnekaise är att i förväg bestämma vilken av de två topparna man tänker bestiga. Sydtoppen är den absolut vanligaste och populära, men om man vandrar sommartid är Nordtoppen även ett alternativ. Oftast går man en guidad tur till Nordtoppen eftersom denna kräver krångligare och mer riskfylld vandring.
Om man bestämt sig för att bestiga Sydtoppen finns två vägar hit, den västra leden och östra leden. Den västra leden går man utan problem själv, men det är längre och har stenigt och ganska tufft underlag. Den östra leden behöver man boka guidad tur om man inte själv är van vid både vandring över glaciär och klättring. Den som vill gå en enklare vandring och dessutom ha mer variation brukar oftast rekommenderas att välja den östra leden.
Förberedelser inför resan
Inför resan till Kebnekaise behöver man förbereda både boende och resa, men även utrustningen. Om man väljer att bo på Kebnekaise fjällstation bör man boka detta i tid eftersom stationen, särskilt sommartid, snabbt blir fullbelagd. Man bör också boka sin resväg dit, oftast väljer man mellan tåg och flyg. När resan är bokad kommer nästa del av förberedelserna: Utrustningen.
Den som ska vandra uppför Kebnekaise behöver ha ett par bra och bekväma vandringssandaler, bra kläder för vandring, en bekväm ryggsäck och tält och stormkök om man planerar att tälta. Stormköket kan dessutom komma till hands under dagen för själva toppbestigningen eftersom många väljer att ta en lunchpaus i Kaffedalen, det sista stoppet innan själva bestigningen av toppen. Andra tycker det är skönare att förbereda lunchen redan på fjällstationen och packa ner i sin dagsryggsäck.
En annan viktig del i förberedelserna är att ha med sig en mindre ryggsäck inför själva vandringen upp till toppen. Under resan behöver man oftast en större ryggsäck som rymmer kläder, mat och utrustning för flera dagar medan toppbestigningen inte kräver särskilt mycket packning. Ta därför med en mindre ryggsäck, eller hyr denna på fjällstationen.
Träna upp konditionen i god tid
Ett annat bra tips som förberedelse inför resan är att sätta i gång och konditionsträna i god tid innan man åker. Det tar tid att träna upp konditionen och när man väl befinner sig på leden på väg upp mot toppen är det just denna som avgör om vandringen kommer lyckas eller inte. Om man väljer att gå en guidad tur på den östra leden kan man dessutom tvingas vända om man inte klarar av att hålla ett bra tempo. Konditionsträning kan ske genom löpning eller raska promenader, gärna även i varierande terräng. Om man bor nära ett naturområde eller en skog kan man försöka klättra eller springa uppför backar och berg för att förbereda sig inför fjällterrängen.
Ta gärna med någon med erfarenhet
Om man ska vandra i par eller grupp är det väldigt skönt om en i sällskapet har erfarenhet av fjällvandring eller rentav har bestigit Kebnekaise förut. Denna person blir en trygghet för hela gruppen och det är enkelt att ställa frågor både innan och under vandringen. Även om Kebnekaise räknas som en relativt enkel vandring kan det vara skönt att kunna förlita sig på någon som är van.
Att ta med i packningen
En bra packning avgör hur lyckad resan blir, och även en person som är oerfaren kan lyckas riktigt bra med sin bestigning av Kebnekaise genom att packa smart. En smart packning innebär att man har med sig precis det man kommer att ha användning för under vandringen, och inte en enda sak mer än så. Detta eftersom varje del av packningen innebär en extra vikt som man behöver bära på ryggen mellan de stopp man har under vandringen. Packningen ser självklart olika ut beroende på om man utför vandringen sommar eller vintertid, men förutom ombyten och bra kläder kan man också tänka på att ta med:
- Vattenflaska (gärna med kåsa)
- Något att navigera efter (karta och kompass eller GPS)
- Mössa och vantar
- Sol och regnskydd
- Första hjälpen-kit
- Fick- eller pannlampa
- Tändstickor
- Mat
- Bra strumpor
En lyckad packning gör att man kan njuta av vandringen och slipper gå runt med skavsår eller kalla öron som gör vandringen obekväm. Genom att tänka igenom varje liten sak som åker ner i ryggsäcken ökar chansen att packningen blir perfekt.