Vad är ett liggunderlag gjort av
Annonser

Vad är ett liggunderlag gjort av? (fördelar och nackdelar med olika typer av material)

I den här artikeln kommer vi att besvara frågan ”vad är ett liggunderlag gjort av?”

Vi kommer att besvara vad ett liggunderlag är gjort av genom att gräva ner oss i ämnen som olika material och fördelar och nackdelar med dessa.

I slutet av denna artikel kommer du veta exakt vad ett liggunderlag är gjort av, både när det kommer till yttermaterial och isolering.

Vad är ett liggunderlag gjort av?

Ett liggunderlag kan vara tillverkat av olika typer av material. Ofta är yttermaterialet tillverkat i någon typ av plast, nylon, syntetmaterial eller skum. För de liggunderlag som har isolering inuti kan detta vara tillverkat av allt från dun till skumgummi och syntetfibrer.

Liggunderlag i cellplast

Ett liggunderlag tillverkat i cellplast är otroligt slitstarkt. Det går att använda även om det får en reva i sig, och de förlorar därmed inte sin förmåga till isolering eller komfort. Till skillnad från underlag som ska blåsas upp kan ett underlag tillverkat i cellplast inte punkteras.

Ett underlag som är tillverkat i cellplast är dessutom väldigt förmånligt när det kommer till vikt. Det väger i princip ingenting. Däremot kan det vara lite otympligt, eftersom det måste rullas ihop när det inte används. Det tar därför stort utrymme i packningen, men kan enkelt hängas utanpå ryggsäcken utan att det stör viktfördelningen. Denna typ av underlag kritiseras också för att inte vara speciellt komfortabelt.

Isolering i uppblåsbara liggunderlag

De flesta uppblåsbara eller självuppblåsande liggunderlag innehåller någon form av isolering. Detta kan vara tillverkat i exempelvis dun, skumgummi eller syntetfibrer. Något som är bra att tänka på när man blåser upp dessa typer av liggunderlag är att använda en pump eller luftkudde, snarare än att blåsa direkt med munnen. Genom att blåsa in andedräktsvarm luft i underlaget riskerar isoleringen att dra till sig denna, och det kan på sikt vara svårt att vädra ut. Risken med fukt i liggunderlaget är att det kan bildas mögel.

Isolering med dun

Det är inte det vanligaste, men det finns liggunderlag som isoleras med hjälp av dun. Dun är ett material som används som värmeisolering sedan urminnes tider, och ett välkänt material i de nordiska länderna. Viktigt om man ska välja liggunderlag med dun i sig, är att dunen är kvalitetsmärkt och har framställts på ett sätt som är bra mot både djur och miljö.

I liggunderlag bidrar dun med en hög värmeisolerande förmåga. De flesta känner emellertid till att dun inte värmer lika bra när det är sammanpressat. Detta problem har de flesta tillverkade av liggunderlag lyckats lösa, genom att placera ut dunet i olika separerade fickor inuti underlaget.

En nackdel med dun är att det inneha ganska hög vikt, så många liggunderlag med dun i sig väger mer än underlag i motsvarande material. Ytterligare en nackdel med dun är att det är ganska fuktkänsligt. Med dessa underlag är det alltså extra viktigt att använda den medföljande pumpen snarare än att blåsa direkt i ventilen.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise