vad heter toppen på kebnekaise
Annonser

Vad heter toppen av Kebnekaise?

Kebnekaise har två toppar som kontinuerligt mäts mot varandra. Idag är nordtoppen Sveriges högsta punkt och möter 2096,8 meter över havet medan sydtoppen mäter runt 2096 meter. Sydtoppen är täckt av en glaciär som ständigt smälter vilket gör att toppen mäts kortare och kortare.

Vad heter toppen av Kebnekaise?

Sveriges högsta berg har två toppar, nordtoppen och sydtoppen. Nordtoppen är idag högsta punkten av fjället och är helt kalt under sommaren, toppen uppmäter 2096,8 meter över havet. Sydtoppen har en toppglaciär som smälter kontinuerligt och är runt 1 meter längre än nordtoppen.

Sydtoppen via Västra leden

För att ta sig högst upp på toppen finns det olika leder man kan ta. Att vandra uppför Kebnekaise kan ta allt från 8 timmar till 14 timmar beroende på vilka förutsättningar man har. Är man fysiskt och mentalt förberedd, har bra kvalitativ utrustning och tur med vädret har man flera förutsättningar på sin sida.

För att nå sydtoppen behöver man vandra via den västra leden och är en hel dagstur, det går även att nå sydtoppen via östra leden men det innebär klättring med guide. Från fjällstationen till toppen är det en rejäl höjdskillnad och skillnad i lufttryck, även vandringen är upp och ner vilket sammanlagt ger en höjdskillnad på 1700 meter. Västra leden pekar västerut mot Kittelbäcken vidare upp till Kitteldalen. Därefter går leden brant vidare över Vierranvarris topp nedåt igen mot Kaffedalen. Sydtoppen är täckt av en glaciär även på sommaren och därför kan det vara bra med stegjärn sista biten.

Östraleden och Nordtoppen

Första delen, omkring 2.5 timmar, av den östra leden är samma led som Nygrens led. När man nått Björlingsglaciär tar leden an annan riktning mot Östra leden. Därifrån vandrar man längst med leden fram till samma platå som följer sydtoppen och för att ta sig till Nordtoppen måste man kamvandra över. När man färdas över Björlingsglaciär behöver man ta vissa försiktighetsåtgärder, då glaciären kan ha sprickor och brista. Se till att vara rätt utrustad för att säkert färdas över den. Efter glaciären kommer man mötas av en etapp som innebär klättring med stålvajer för att ta sig vidare, här är det bäst att med sig en guide.

Durlings led

Den tredje varianten att ta sig upp på toppen är via Durlings led som är ungefär 24 km och går till fjällets sydtopp, vandringen är mer okänd och kräver mer erfarenhet. Denna led har fått namnet Durlings led från den tredje som person att bestiga Kebnekaise. Om man vill vandra denna led måste man ta sig till Singi där den påbörjas. Leden är inte märkt därför krävs god kartkunskap inför vandringen. Durlings led bjuder på relativ flack vandring som gradvis blir mer brant, och innebär ingen klättring. Leden sammanflätas med västra leden när man når Kaffedalen som tar en vidare mot toppen. Vägen är hyfsat stenig med många stora bumlingar vilket kan göra det fördelaktigt att vandra under dagtid. Annars är den hyfsat skyddad och passar dig som vill vandra utmanande men mer bestående.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise