Vandringsstavar

Komplett guide till rätt gåstavar för vandring

Vandringsstavar – Guide till dem bästa gåstavarna

Ett misstag många gör idag när de ger sig ut på en långvandring är att inte ta med sig vandringsstavar. Ett verktyg som både är skonsamt för dina leder samt gör vandringen mer kraftfull och säker. Nedan följer några punkter varför vandringsstavar kan göra din hiking bättre.

– Vandringsstavar kan minska påfrestningar på knäna med 25 procent visade en studie gjord i The Journal of Sports Medicine 1999. Även mindre påfrestningar på fotleder, anklar och lår speciellt när du vandrar utför.

– Med rätt teknik kan stavar hjälpa dig att hitta en skön rhythm som ökar din vandringstakt. Oavsett om du går uppför, utför eller på platt mark.

– De ger dig extra balans på underlag som sten, lera, snö eller om du korsar bäckar och stenrös.

– Stavar kan även vara till bra hjälp om du behöver känna på underlaget innan du traskar över. Du kan mäta djupet på ett träsk, pöl eller bäck. Känna på smältsnö, is eller kvicksand. Stavar funkar även bra som tältpinnar och stöd för tillfälligt skydd eller annan nödlösning som att tillverka en temporär bår om olyckan är framme.

Rätt utrustning

Hitta rätt utrustning till bästa pris online

Outnorth logo

Outdoorexperten logo

frystorkadmat logo

Sportamore logo

Sportlala logo

Stavdesign

Idag är dem flesta vandringsstavarna ihopfällbara. Vilket är praktiskt så att du kan packa ner dem när du reser eller sätta fast dem på ryggsäcken när du inte använder dem. Dem tre vanligaste funktionerna är tvådelad, tredelad eller ihopvikbar.

En stav som du behöver plocka isär mindre är givetvis stabilare men beroende på vad för sorts terräng du ska vandra i behöver inte den mest stabila staven var den bästa för dig.

Tvådelad design

Staven plockas isär i två delar. Dessa stavar är oftast gjorda för skidåkning eller snowshoeing. Även om den är delbar så kan den fortfarande vara klumpig att sätta fast på ryggsäcken. Många av dem tvådelade stavarna har mycket material som överlappar varandra. Vilket gör dem rejält starka men också längre även när de är isärplockade.

Tredelad design

Vandringsstavar

En tredelad design innebär att staven plockas isär i tre delar. Denna typ av stav är oftast lättare i vikt än den tvådeladstaven. Vilket gör den smidig och enkel att sätta fast på  eller transportera i resväskan.

Den har givetvis inte samma styrka som den tvådelade staven men är fortfarande en rejäl och stabil stav. En design som visat sig bäst lämpad för hiking och klättring.

Ihopvikbar

Denna design påminner om designen på tältpinnar. De har en nätt design och är väldigt lätta. Dem fungerar bra om du vandrar på vandringsleder och inte allt för tuff terräng. I och med att dem är så lätta så är dem inte lika tåliga som två- och tredelade stavar.

Dem passar bra för lättare terräng och om du vandra på vandringsleder. En nackdel är att du oftast inte kan byta truga på dem. Den runda delen som sitter längst ner på staven. Vilket kan vara bra då dem går sönder ibland eller om du vill byta storlek beroende på vilket underlag du vandrar på.

Bra med en lätt stav

Vandringsstavar är oftast tillverkade av aluminium, komposit eller kolfiber. Tre lätta material som alla kan producera lätta och smidiga stavar. Många av stavarna på marknaden kan skilja några hundra gram i vikt. Det låter inte mycket men tänk på att du lyfter armarna flera tusen gånger under en vandringstur.

Även om det skiljer 50 gram mellan två stavar du väljer mellan. Kan det vara en god ide att ta den lättare staven. Kan låta fånigt men du kommer att tacka dig själv efter en lång hiking. Du vill ha en så lätt stav som möjligt.

Handtag för bäst grepp

Det är viktigt med ett bra grepp på stavarna. Du vill inte bli irriterad på greppet eller slinta med handen. Stavarna ska vara en tillgång inte ett frustrerande hinder. Handtag finns gjorda i plast, kork och skum.

Plast

Kan vara hårt att hålla i längden och bli väldigt svettigt om du vandrar i varmt klimat. Plast kan fungera bättre om du vintervandrar och använder vantar.

Kork

Är mjukare och har en förmåga att forma sig efter handen som en Birkenstock-toffla. Korkmaterialet är lättare än plast och mindre svettigt.

Skum

Har också en förmåga att forma handtag efter grepp. Den absorberar mer svett än kork och passar därför bra för sommarvandring. Inte att rekommendera för vinterklimat då handtaget absorberar mycket vätska.

Vissa handtag är raka och andra har en mer böjd form som ska vara ergonomiskt för handen. Vissa handtag är även formad för olika grepp beroende på om du går uppför eller utför.

Handledsremmar

Handledsremmar är till för att avlasta handen och göra det praktiskt om du behöver fotografera, dricka eller ha handen fri för ett tag. Istället för att ställa ifrån dig stavarna varje gång du behöver en hand fri.

Avlastning för handen är viktigt när du går på långa turer. Du vill inte krampaktigt hålla hårt om staven och förlora massa onödig energi. Vila handen mot handledsremmar är komfort och minskar risken för att du ska slinta med greppet eller tappa staven.

Desto tjockare rem desto bättre komfort. Handen vilar bättre och bekvämare om remmen är tjock. Idag finns även smidiga klipps på remmarna som gör dem superenkla att ställa in. Istället för den klassiska spännremmen.

Spets

Främst i de nordiska klimatet säljs stavar med spets för att anpassa till de tuffare underlagen. Spetsarna är gjorda av stål eller tungsten. Generellt sätt är spetsar gjorda av tungsten mer slitstarka och varar längre. På många stavar finns även en utbytbar funktion för spetsen. Slits den ut kan du ersätta den med en ny.

Det finns även ett skydd du kan sätta på spetsen gjort av gummi. Skyddet kan du sätta på när du inte använder stavarna på is eller snö.

Truga

Truga är den runda delen nederst på staven. Den finns i en mängd olika storlekar, former och designer. Generellt sätt så är en större truga mer lämpat för vinter och snö. Trugan gör att inte staven sjunker igenom snön för mycket. Använder du en stor truga i sommarterräng kan rötter och stenar lätt fastna och trassla till det för dig.

Anpassa truga efter säsong. Mindre på sommaren större på vintern. Dem är oftast utbytbara vilket gör att du fortfarande kan använda samma stavar oavsett säsong. Ett tips om du ska köpa ny truga är att ta med dig stavarna till butiken för att med säkerhet köpa rätt modell som passar dina stavar.

Trästavar

En klassisk trästav är för många ett naturligt simpelt val av stav under vandringsturen. Ska du vandra tungt över sten och strömmande bäckar och föredrar stabilitet framför flexibilitet och lättvikt. Är trästaven att rekommendera.

Stötdämpare

Det finns vandringsstavar med stötdämpare som inte blivit särskilt omtyckta i olika tester. Stötdämparna verkar mest försvåra vandringen speciellt när det kommer till balansmoment. Korsa en bäck hopandes mellan stenar gör tydligen stavarna svajiga och försvårar ett redan kritiskt moment.

Funderar du ändå på att införskaffa stavar med stötdämpare kan det vara bra att veta att det är funktionella i terräng som går utför. Vissa stavar har även en funktion där du kan inaktivera stötdämparna vilket kan vara lämpligt när du ska korsa en bäck eller annan utmanande terräng som kräver bra balansstöd.

Vilken längd ska du ha på stavarna?

Det flest stavar är inställningsbara så du kan ställa in den rätta längden för dig. För att ställa in den rätta längden gör följande:

  1. Ta din stavar och placera dem framför dig mot kroppen. Handtagen ska vara uppåt mot armhålorna.

  2. Sänk dem 5-10 centimeter. Håll stavarna. Har du en 90 grader vinkel i armarna och stavarna vilar lätt på marken. Har du hittat den rätta längden.

  3. Lås låsmekanismen på ena staven och använd den som mall för att ställa in den andra staven.

Har du rätt inställning kommer stavarna känns som en förlängning av dina armar.

Teknik att börja med

Är det första gången du använder vandringsstavar kan det vara bra med lite enkla tekniktips att börja med.

Platt mark & lätt lutning

Sätt stavarna en bit bakom kroppen vid varje steg. På så vis ger du kroppen en skjuts framåt.

Uppför

Lägg mer vikt på stavarna för att ge mindre belastning på knälederna och spara energi för benen.

Utför

Sätt staven en bit framför kroppen för att ta emot en del av farten och på så vis minska belastningen på knäna. Sätt ner staven först och sedan foten på samma sida för bästa balans.

Märken och modeller

-Black Diamond
Black Diamond har sitt hjärta i skidåkning och klättring men har på senare år breddat utbudet. Företaget grundades 1957 och är amerikansk men idag även med bas i Europa och Asien.
Populära modeller:

Black Diamond Alpine Carbon

En kolfiberstav som är gjord för att klara av årets fyra säsonger. Den plockas isär i tre delar vilken gör den resvänlig och enkel att sätta på ryggsäcken. Den har korkhandtag och väger 475 gram.
http://www.outnorth.se/black-diamond/alpine-carbon-cork

Black Diamond Distance Carbon FL Z

Det här är en lättviktare på endast 345 gram. Gjord av kolfiber och viks ihop som en tältpinne i tre delar. En invändig kevlar gör att staven hålls ihop även när den är isärplockad. Handtagen är gjort av EVA en typ av skum-material som andas och avleder fukt.
http://www.outnorth.se/black-diamond/distance-carbon-fl#

-Leki

Grundades av Karl Lenhart i Frankrike 1970. En skidåkare som var trött på alla dåliga stavar på marknaden och började därför tillverka sina egna. Innan han började tillverka stavar var hans stora produktion tillbehör som trugor och handtag.

Leki Respons

En komplett stav i den lägre prisklassen. Gjord i aluminium och fungerar bra som allroundstav. Den har skydd du kan sätt på spetsen om du ska gå på asfalt. Den går inte att plocka isär vilket gör den lite otymplig på resande fot. Däremot är det en stabil stav att ha för endagsturer i lättare fjällterräng och till motionsrundan hemma till vardags.

Leki Micro Vario Titanium

Till skillnad från Leki Respons är det här en stav för den mer avancerade vandraren. Staven har en aluminiumlegering med titan vilket gör det superstark och lätt. Den kan delas i tre delar likt en tältpinne med inbyggd kevlar-band som håller ihop staven. Endast 38 centimeter hög isärplockad.

Ett ergonomiskt skum-handtag gjord av Aergon Thermo. Vilket är värmande, vinrationsabsorberande och snabbtorkande. Handtaget är förlängt en bit ner på staven för att ge möjlighet till olika grepp beroende på terräng och aktivitet.
http://www.outnorth.se/leki/micro-vario-carbon#

-Komperdell

Är ett österrikiskt stav-företag med en lång historia som sträcker sig ända bak till 1922 när det först grundades. Deras stavar har används av olympiska skidåkare till bergsklättrare på Mount Everest. De garanterar att alla deras stavar blivit tillverkade i Österrike.

Komperdell Higlander Cork

En aluminiumstav som likt ett teleskop kan ställas in i tre olika lägen. Handtagen är gjorda i värmande kork och har ett transportmått på 65 centimeter och maxlängd på 140 meter med spets gjord av tungsten. En stabil stav som fungerar både till den långa vandringsturen och vardagspromenaden.
http://www.outdoorexperten.se/p-30267-komperdell-highlander-cork.aspx

Komperdell Carbon Approach Vario 4

En nätt och lätt kolfiberstav i fyra sektioner. Andra delen skjuts in i den övre delen när den plockas isär vilket gör den extremt kompakt och med möjlighet att ställa in den exakta längden. Den har ett handtag gjord av isolerande skum-material och en polstrad handledsrem för bästa komfort.
http://www.friluftsland.se/vandringsstavar/1-stk-komperdell-carbon-approach-vario-4

-Exped

Är ett schweiziskt företag som började sin karriär med att vara ett distributionsföretag. Under 90-talet började dem levererar sina egna outdoor-produkter. Deras filosofi är att skapa hållbara produkter som även ska kunna gå i arv till nästa generation.

Exped Trekking Poles Mini 125

En aluminiumstav vikbar i tredelar. Transportlängden är endast 40 centimeter och den har ett förlängt handtag som gör det möjligt att använda olika grepptekniker beroende på terräng och aktivitet. Staven är Expeds lättaste och kompaktaste stav.

Sammanfattningsvis

Vandringsstavar är ett klokt verktyg att ha med på hiking-turen. De minskar påfrestningar på muskler och leder. Gör din gång starkare och extra stöd vid balanskrävande moment. De kan även vara till nytta vid olika nödsituationer.

Dem flesta stavar idag är ihopfällbara vilket gör dem smidiga att packa ner i resväskan eller spänna fast på ryggsäcken när dem inte behöver användas. Vanligaste designen är tvådelade, tredelade och vikbara. Den sistnämnde fungerar som en tältpinne och hålls oftast samman med kevlar-band på insidan av staven.

Det är viktigt med en lätt stav. Även om det skiljer 50 gram mellan två stav-par du funderar på att köpa. Kan det vara ett klokt val att välja den lättare även om det bara är 50 grams skillnad. Lyfter du upp och ner på armen flera tusen gånger gör den lilla viktskillnaden stor skillnad. Vanligaste materialen stavarna är gjorda av är aluminium, komposit och kolfiber.

Du vill ha ett bra grepp på dina stavar eftersom du ska hålla dem i många timmar speciellt om du är ute på långvandring. Generellt sätt är handtag med plast bra för kallare klimat och snö då de inte absorberar vätska och fukt. Plastgrepp på sommaren kan bli en aningens svettigt. Handtag av kork fungerar som en Birkenstock-toffla och formar sig efter handen lika så gör skum-handtag som också absorberar fukt bra. Bra för vandring i mildare klimat.

Handledsremmar gör det möjligt att ha fria händer utan att behöva ställa ifrån sig stavarna. Det är också bekvämt för att undvika ett krampaktigt grepp när du är ute under längre turer. Generellt sätt så ger ett bredare band bättre komfort än de smalare varianterna.

En stav med bra spets är viktigt speciellt i de nordiska klimatet där underlagen kan variera rejält. Spetsar är oftast gjorda av stål eller tungsten. Tungsten är de mest slitstarkaste materialet. Många stavar idag har även en utbytbar funktion där du kan ersätta en utsliten eller dålig spets. Det finns även medföljande skydd du kan sätta på om du exempelvis ska gå på asfalt och vill skydda spetsen.

Trugan den runda delen som sitter längst ner på staven finns i en mängd former och modeller. Vad du kan tänka på är att större trugor oftast passar bäst för snöunderlag och mindre för övrig terräng. En god ide kan vara att ta med dig staven till butik om du ska köpa nya för att med säkerhet se så trugan passar din stavmodell.

Stötdämpare finns på mer avancerade stavar och har visat sig vara mindre populärt i olika tester. Mest för att det stökar till de med balansen i kritiska moment som att hoppa från sten till sten över en bäck. Bäst fungerar de när du vandrar utför. Och vill du införskaffa stavar med stötdämpare kan det vara bra att välja ett par där man kan stänga av och på stötdämparna.

När du ställer in längden på stavarna håller du dem framför dig och låser dem i läget när du har en 90-graders vinkel i armarna och spetsarna vilar lätt mot marken.

Några enkla tekniktips att ha i bakhuvudet om det är första gången du vandrar med stavar är att sätta staven strax bakom kroppen om du går på platt mark. Går du uppför vilar du mer på stavarna för att ge ben och knäleder vila. Utför sätter du staven först framför dig och därefter sätter du ner foten på samma sida.

Bra märken på marknaden: Black Diamond, Leki, Komperdell och Exped.