Kebnekaise västra leden
Annonser

Västra Leden: Populäraste vägen upp till Kebnekaise

Kebnekaise bestigs ofta via en av två leder, benämnda i sin enkelhet som den Östra och den Västra leden. De utgår båda från dalens fjällstation och leder till samma slutdestination, den så kallade Sydtoppen.

 

Västra leden mest populär

Den Västra leden kallas ibland för ”turistleden”, kanske för att den är mest populär trots att den är något längre än den Östra. Det kan delvis bero på att den är tekniskt enklare, och går att bestiga på egen hand med hyffsad kondition och någon form av fjällvana.

 

Magisk utsikt

Dessutom bjuder vandringen på magisk utsikt över massiva, delvis snöbetäckta berg blandat med djupa dalgångar. Västra leden ska helst vandras under barmarkssäsong på grund av de relativt branta stigningarna.

 

Bästa tiden att bestiga Västra Leden

Bästa tiden att bestiga Västra Leden?

Vädret är som mildast i juli och augusti, och Fjällstationen har öppet från mars till maj och sedan från mitten av juni till september. Vill du bestiga berget med hjälp av guide finns dessa turer tillgängliga juni-september.

 

Hur lång tid tar det att vandra Västra Leden

Hur lång är Västra Leden?

Den Västra leden är ungefär 18 kilometer tur och retur, med en stigning på 1800 höjdmeter. Vandringen är emellanåt förlagd i mycket brant och ojämn terräng, och trots att sträckan kan tyckas relativt kort upplevs den ofta som mycket längre och utmanande i verkligheten.

 

Hur lång är Västra Leden

Hur lång tid tar det att vandra Västra Leden?

Hur lång tid turen tar beror givetvis på individuella förutsättningar, antalet pauser samt dagens väder- och vindförhållanden. Generellt sett brukar bestigningen ta mellan 10 och 14 timmar. Det är emellertid rekommenderat att ha ett par dagars marginal med i reseplaneringen, eftersom stigningen bör anpassas till en dag med god sikt och förhållandevis bra väder.

 

Toppen

Vädret kan växla snabbt

Vädret kan slå om mycket snabbt i de svenska bergsmassiven, och både dimma och kraftig nederbörd är riskfaktorer att ha med i beräkningen. Går man i grupp kan det vara bra att prata igenom hur man ska agera om olika oförutsedda scenarion skulle inträffa.

 

Packning – bra att ta med

Ett par rejäla vandringskängor är ett måste för färden, både för stabilitet och komfort (läs vår topplista för vandringskängor). Packa också med varma kläder, vattentåliga ytterplagg och för de kallare årstiderna är mössa och vantar nödvändigt. En bra ryggsäck med god passform är också bra att ha, i vilken du kan förvara vattenflaska, värdesaker och en uppsättning extrakläder.

 

Vandringsstavar är att föredra

Vandringsstavar är att föredra, både för stabilitet och viss avlastning. Vattenflaska på minst 1,5 liter rekommenderas, ofta går denna att fylla på via vattendrag och sjöar under färdens gång. Stegjärn och isyxa är bra tillgångar när stigningen når glaciärens början.

 

Hyra utrustning

Vandringsstavar, stegjärn och kängor finns att hyra på dalens fjällstation. Eftersom det inte finns ordentliga toaletter på vägen är det bra att ta med eget toalettpapper och att uträtta behov en bra bit avskilt från stigen. Karta och kompass är bra att ha med, framförallt eftersom sträckningens markeringar är bristfälliga emellanåt och omställningar i väder kan försämra sikten. Mobiltelefoner saknar ofta täckning under en stor del av vandringen.

 

Ledmarkeringar

Ledmarkeringar

Leden är markerad med stenhögar och rödmålade stenar. Ungefär 4 kilometer in i vandringen har Länsstyrelsen markerat resterande del av leden med reflexförsedda pålar med syfte att visa vägen. Under sommarsäsongen är leden oftast väldigt trafikerad av besökare, och det brukar inte vara svårt att hitta rätt. I dåligt väder eller under vintern när snön fallit kan det emellertid vara svårt att se markeringarna, och du behöver därför ha kunskaper i navigation med hjälp av kompass. Fjällsstigen delar sig dessutom på några ställen, varför det är viktigt att hela tiden vara uppmärksam på väganvisningarna och följa med på kartan.

 

Bestiga Kebnekaise på vintern

Har du planer på att bestiga Kebnekaise på vintern är det dessutom av avsevärd betydelse att du har kunskap i lavinsäkerhet, och att du har rätt utrustning i form av sond, spade och transceiver.

 

Västra Ledens sträckning

Västra Ledens sträckning

Från fjällstationen, vandringens startpunkt, håller du västerut längs med Kittelbäcken i riktning mot Kitteldalen. I början har Västra leden sällskap av den Östra sträckningen, och tillsammans går de två vandringarna genom dalgången Ladtjovagge. Hittills är stigen bara svagt sluttande och förhållandevis enkel att vandra. På vägen korsas ett antal jokkar, vilket är namnet på de fjällbäckar som tar med sig smältvatten från bergstopparna. Efter att Östra leden vikt av når du inom kort Kitteldalen och en bro som leder över Kittelbäcken. Här börjar en första stigning, delvis försedd med en stentrappa, upp på fjället Vierranvarri (1700 m.ö.h.). Fjället kallas även för ”Rullevare”. Terrängen blir mer utmanande och delvis snötäckt, oavsett årstid. Både på upp- och nervandring rekommenderas besökare att hålla sig på den markerade leden. Att glida på snöfälten kan vara lockande, men varje år sker dessvärre olyckor på grund av detta.Halvvägs uppför Vierranvarri planas stigen ut något och bildar en liten dal mot Tuolpagorni. Ett tiotal meter mellan de två fjällen är brant och exponerat vid hårt väder, varför det är viktigt att vidta extra försiktighet. Här ansamlas det ofta en del väntande turister, eftersom enklare klättring kan vara nödvändig. Väl uppe på Vierranvarri finns en mängd stenrösen, byggda av tidigare vandringsbesökare.

Efter att ha vandrat över fjället sjunker leden ungefär 200 i höjdmeter till nästa dal, med det fyndiga namnet Kaffedalen. På tal om kaffe kan det vara lagom med en paus när du når denna passage av leden, och fundera mellan alternativen att fortsätta mot toppen eller vända tillbaka. Efter Kaffedalen börjar den riktigt utmanande stigningen, och därefter ska man orka ta sig tillbaka nerför berget igen. I Kaffedalen finns det en sjö där det är möjligt att fylla på sitt dricksvatten, men undersök alltid vattnet innan du fyller på vattenflaskan eftersom föroreningar kan förekomma. Efter Kaffedalen blir vattendragen färre, så det är av stor betydelse att ha fyllt på vätskeresurserna innan dess.

Toppbestigningen

Toppbestigningen

Därefter börjar den huvudsakliga stigningen uppför Kebnekaises sluttningar, och i samband med detta följer vandringen en närapå rak linje mot toppen. När du ankommer till Gamla Toppstugan har du ungefär 200 höjdmeter innan du når den efterlängtade toppglaciären. Ungefär i höjd med stugan går Västra leden samman med den Östra, och resten av vandringen är följaktligen ofta mer trafikerad. Vid hårt väder eller bara en efterlängtad vila finns det möjlighet att söka skydd i stugan, som är försedd med både sitt- och liggplatser samt filtar.

Med 100 meter kvar till toppen passerar du en relativt nybyggd säkerhetsstuga, markerad med fångstarm och synlig på vissa nyare kartor. Därefter följer de kanske mest fysiskt krävande metrarna på hela vandringen, men med sydtoppenssnöbeklädda spets i sikte triggas motivationen tillräckligt för att ta sig upp. Landskapet är stenigt så det är viktigt att hålla sig alert så man inte trampar fel. När du ankommit till vandringens mål, Kebnekaises sydtopp, befinner du dig på Sveriges högsta punkt, 2098 m.ö.h. (kanske ännu högre beroende på snömängd). Härifrån skådar du en minst sagt magnifik utsikt medan du återfår normal puls och endorfinet sprutar tillfredsställande i kroppen!

Leden slutar strax under en toppdriva, vilket är en snötäckt glaciär med branta stup ner på båda sidor. Vid vandring och bestigning av glaciär krävs alltid isyxa och stegjärn för ökat grepp och bättre stabilitet. Besökare rekommenderas av säkerhetsskäl att inte ta sig upp på drivan utan stanna vid det markerade stenröset som markerar toppen. Under vissa sommarsäsonger har snön töat bort och toppglaciären består av enbart is och kan därför vara mycket hal. I dessa fall är det extra viktigt med rätt utrustning och kunskap, och att inte vidta försiktighetsåtgärder kan resultera i olyckor.

 

tillbaka till Kebnekaise Fjällstation

Vägen tillbaka till Kebnekaise Fjällstation

Vägen ner från berget kan i många fall upplevas som tuffare än stigningen. Det är möjligt att följa samma väg tillbaka. Knän och fotleder får ofta ta hand om en stor del av stötdämpningen, håll därför ett lugn tempo och var varsam med vad du sätter fötterna. Att efter 18 kilometers vandring, med 1800 höjdmeter i bagaget, återigen ankomma till Kebnekaise fjällstation är en mäktig känsla. Benen är antagligen trötta och ansiktet vindpinat, men med största sannolikhet är du också fylld av ett härligt endorfinpåslag. Unna dig en rejäl måltid och en kall dryck medan du tänker igenom vilket fantastiskt äventyr du precis varit med om, på Sveriges högsta berg!

 

Hur du tar dig till Västra Leden

Du tar dig till Kebnekaises dalstation med en timmes busstur från Kiruna. Vid ankomst till Nikkaluokta återstår cirka 19 kilometers vandring till fjällstationen där vandringen tar sin start. Färdtiden kan förkortas genom en båttur över sjön Láddjujávri, eller med en äventyrlig helikoptertur. På fjällstationen finns tillgång till mat och husrum, alternativt om du tar med eget tält och sätter upp i närheten.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise