Durlings led bestiga kebnekaise
Annonser

Durlings led: Den mindre ”kända” leden till Kebnekaise topp

Durlings led är en av tre populär vandringsled i bergmassivet Kebnekaise (de två andra Västra Leden och Östra Leden).

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och bergsmassivet består av ett fyrtiotal berg och en mängd glaciärer. De två huvudsakliga topparna är Nord– och Sydtoppen.

Medan Nortoppen består av fast berg upp till sin spets på 2096,8 meter över havet, är Sydtoppen täckt av en massiv glaciär på 40 meter. Eftersom glaciären rör sig i takt med väder- och klimatförändringar beräknas höjden vara allt från 2101 till 2114 meter över havet. För första gången i historien har Sydtoppen vid ett flertal tillfällen överskuggats av Nordtoppen, som följaktligen beräknats till Sveriges högst belägna punkt. Under de kallare månaderna växer glaciären till sig något, och det är fortfarande Sydtoppen man pratar om när det handlar om att bestiga Kebnekaise!

Bestiga Kebnekaise

Vägarna till Kebnekaises topp är flera, och går att välja utifrån svårighetsgrad och vilken typ av utmaning som eftersöks. Durling led är äventyret för dig som vill bestiga Kebnekaise och uppleva magnifik natur men som samtidigt vill gå din egen väg och inte följa i den breda massans fotspår.

Durlings led – den mindre ”kända” leden

Till skillnad från de trafikerade och mest omtalade lederna upp till toppen, Östra och Västa leden, är Durlings vandring mindre känd, och därför något mer sparsamt besökt. Vandringen är hård, men till skillnad från övriga leder är den relativt skyddad och saknar extrema branter. Ytterligare en fördel är att Durlings led stiger konstant i höjdmeter, snarare än att utgöras av planande terräng blandat med partier av utmanande klättring. Leden passar därför dig som vill ha utmanande men konstant vandring.

24 km tur och retur

Med ungefär 24 kilometer tur och retur går Durlings led från Singis och hela vägen upp till Kebnekaises sydtopp. Leden har fått sitt namn efter en svensk sjukgymnast vid namn G. Durling, som var drivande i den tredje expeditionen som kom att klättra upp på Kebnekaises högsta punkt. Bestigningen skedde år 1895.

Singistugan – ledens början

Leden påbörjas vid Singistugan i bergspasset Tjäktjavagge. Stugplatsen drivs av STF, Svenska Turistföreningen, men Singi är också benämningen på det område där dalgångarna Tjäktjavagge och Ladtjovagge möts.

Förutom att utgöra utgångspunkt för Durings led är Singistugan en av de mest besökta fjällstugorna för turister som vandrar Kungsleden. Hos STFs fjällstationer finns tillgång till mat och husrum, samt ofta en liten butik där du kan köpa proviant, kartor och bränsle inför vandringen.

Väl på plats bor du i ett flerbäddsrum som du har bokat i förväg. Du rekommenderas att boka i god tid, eftersom de begränsade sovplatserna ryker fort under årets högsäsongsveckor. Tänk på att du antagligen kommer sakna mobiltäckning vid Singistugan, och det är risk att det fortsätter förhålla sig så under resten av vandringen också. Fjällstationen har en stationär telefon, där det är möjligt att köpa samtalstid.

Durlings Leds sträckning

Durlings Leden börjar med att gå norrut i riktning mot den mycket vackra men aningen riskfyllda dalgången Singivagge. Med flera branta och exponerade passager ska du vara noggrann med vad du sätter fötterna, framförallt om du har tung packning på ryggen. En stor del av dalgången är belagd med stenar som efterfrågar god balans och som riskerar att bli mycket slippriga vid nederbörd. Helst ska dalgången betas av under en vindstilla dag med uppehåll.

Kaffedalen

Efter att ha fortsatt väster om berget Singipakte når du Kaffedalen. Två och en halv kilometer är passerad och 200 höjdmeter har bestigits. Längs med Kaffedalen rinner en jokk som vid något tillfälle ska korsas om du väljer att vandra på den mer lättillgängliga och kortare södra sidan av Kaffedalen. Jokk är ett annat ord för vattendrag i fjällen, och motsvarar en å eller bäck.

I Kaffedalens bortre ände går Durlings led samman med Västra leden, som påbörjats österut vid Kebnekaises fjällstation. Stigen passerar en gräsbevuxen tundra och medan höjdmetrarna tilltar övergår leden i utmanande blockterräng. Var beredd på att bestiga relativt stora stenblock när du ankommit till Kaffedalens sluttningar. Ett par vandringsstavar kan komma väl till pass, framförallt om du har en tung ryggsäck. Du ankommer så småningom till sjön 1331. På den södra sidan om sjön finns markerade tältplatser, där det kan vara lämpligt att slå läger om etappen ska fördelas på två dagar. Alltför mycket snö kan försvåra tältning på platsen, och vandringen kan då behöva fortsätta alternativt avbrytas om timmen är sen.

Lantmäteriets fjällkartor

Lantmäteriets fjällkartor har Durlings led utritad, och denna sträckning kan oftast följas utan problem. Det fall när avstickning kan behöva göras är om det nyligen varit ett kraftigt regnfall som har översvämmat bäcken Singijokk. I sådana fall kan du, i början av turen, välja att gå längs Singivagge norrifrån, för att på så vis undvika att behöva korsa bäcken vid ett senare skede av vandringen. Var dock försiktig! Norra ravinen som leder ner i dalgången är mycket brant och drabbas ideligen av förödande jordskred. Marken är hal och svårvandrad, och den utsatta stigen är på flera platser svår att utröna.

Toppenbestigningen

Från Kaffedalen kan du se Sydtoppen i fjärran och därefter går leden i en nästintill rak linje upp mot målgången. Vid ankomst till Gamla Toppstugan är det omkring 200 höjdmeter innan toppglaciären är nådd. Här går Durlings led och den Västra leden ihop med den Östra, vilket ofta märks i att flödet av vandrande turister ökar. Inne i toppstugan finns möjlighet att söka skydd och ta en efterlängtad paus innan den sista stigningen.

Efter ytterligare 100 meter passeras ännu en stuga, nämligen den nybyggda säkerhetsstugan. Den är synlig på vissa nyare kartor och markerad med fångstarm, vilket innebär pilar som leder vandrare i riktning mot stugan med syfte att hjälpa vid dåligt väder och sikt. Terrängen är fortsatt stenig, ta hjälp av dina vandringsstavar om du har packat med det.

Kebnekaises Sydtopp

Snart når du Kebnekaises Sydtopp, slutmålet för Durlings led och ditt äventyr! Förhoppningsvis kan du njuta av en mäktiga vyer och sikten tillåter. Med den fantastiska känslan av att ha klarat utmaningen att bestiga Sveriges högsta berg, och samtidigt blicka ut över massiva berg och djupa dalgångar är nästintill oslagbart.

Vägen tillbaka

Det är möjligt att gå samma väg tillbaka till dalen, alternativt kan man välja någon av den Västra och Östra leden och avsluta nere vid Kebnekaises Fjällstation. Ta det försiktigt när du vandrar nerför, eftersom en stor del av färden består av lösgrus eller stenblock som kan ha blivit hala vid potentiell nederbörd.

Se också upp för isfläckar, de kan finnas såväl på sommar som på vinter. Eftersom Durlings led inte har några överdrivna branter brukar färden tillbaka gå betydligt enklare och fortare än vandringen uppför. Väljer du att ta dig tillbaka mot Kebnekaises fjällstation finns det tillgång till både en redig måltid, bastu och något kallt att dricka.

 

Bra att packa med

Det är minst sagt en konst att packa rätt; vikt och utrymme ska hållas till ett minimum samtidigt som det gärna ska finnas lite marginaler för att något kan gå sönder eller bli vått. Inför framtida äventyr kan det vara en god idé att gå igenom vad som använts under vandringen och vad man har saknat, för att på så sätt skräddarsy sin alldeles egna packlista! För toppbestigningen är en bra ryggsäck för dagstur att föredra.

Mindre kläder i början av leden

Börja gärna turen med mindre kläder än vad som känns fullt värmande. Efter att pulsen gått upp efter några hundra meter kommer din kroppstemperatur att stiga och här vill du undvika att bli svettig. Ha hellre ett par extra lager nerpackat i ryggsäcken, du kommer märka att antalet lager av kläder kan behöva byggas på i takt med att höjdmetrarna så sakteliga ökar. Ha gärna med mössa och vantar, även på sommaren blir det kyligt uppe i Sveriges högst belägna bergsmassiv.

Vandringsstavar är att föredra

Vandringsstavar bör övervägas att ha med sig, de väger ofta inte så mycket och går ofta att fästa i anpassade öglor på ryggsäcken. Vid partier med lösgrus eller sliriga klippblock är en extra möjlighet till balans och stabilitet att föredra, och framförallt när samma partier ska passeras i nerförsbacke på vägen tillbaka. Dessutom är karta och kompass nödvändigt att bära med när man ger sig ut i fjällen. Även om de flesta leder är utmarkerade kan de vara svåra att identifiera vid tungt snöfall eller om sikten är dålig. Väderförhållanden förändras fort i bergen, och en kompass kan vara avgörande om det mot förmodan skulle slå om till tung dimma.

Mat på vandringen

Uppmuntrande snacks och mellanmål är toppen att ha nära till hands för stunder då benen känns lite för tunga eller målet lite för långt borta. Ha gärna med energirika nötter och bars, detta finns ofta att köpa på fjällstationerna nere i dalarna. En rejäl vattenflaska eller ryggsäcksburen vattenpåse på åtminstone 1,5 liter är ett måste. Visst rinner det flertalet bäckar och åar i de svenska fjällen, och där finns också en och annan sjö. Viktigt att tänka på när Kebnekaise ska bestigas via Durlings led är att sista möjligheten till vattenpåfyllning är i Kaffedalen, vilket innebär att du måste förvara vattnet under resten av turen.

Färskvatten ska dessutom av säkerhetsskäl aldrig förutsättas, eftersom ovanligt höga temperaturer kan torka ut små vattendrag, och andra kan riskera att vara förorenade. Vattenfilter eller reningstabletter är därför smart att ha med sig.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise