Vilken Vandringsjacka?
Annonser

Vilken Vandringsjacka?

I följande artikel kommer vi att besvara frågan ” Vilken Vandringsjacka?”.

För att på bästa möjliga sätt kunna besvara vilken vandringsjacka man bör skaffa, kommer vi bland annat fördjupa oss olika typer av vandringsjackor och vad som är fördelarna och nackdelarna med dessa.

I slutet av denna artikel kommer du vara insatt i vilka olika typer av vandringsjackor som finns, och vilken vandringsjacka som passar för just dig.

Vilken Vandringsjacka?

Det är viktigt att vandringsjackan har tålighet mot vatten och vind samt har en god andningsförmåga. Den bör dessutom ha funktionella fickor, och dragkedjor som kan öppnas för att öka luftgenomströmningen.

Andningsförmåga, värmeisolering och vattentålighet

Beroende på vad man ska använda sin jacka till är olika funktioner olika viktigt. Exempelvis kan det vara viktigt med en bra andningsförmåga om man ska utföra pulshöjande aktiviteter i högt tempo. Ett bra ventilerande system kan dock finnas på bekostnad av värmeisolering eller vattentålighet, så här behöver man tänka till lite.

Man behöver också tänka igenom hur varm man vill att ens jacka ska vara. Exempelvis kan det vara skönt med en varm jacka att ha under de kallare årstiderna. Samtidigt kan det vara indra smart att köpa en alltför varm vandringsjacka, eftersom du sällan kan ta den av dig helt om du blir för varm. Då kan det vara smartare att köpa en något svalare jacka, och att sedan ha fler värmeisolerande lager undertill.

Vattentåligheten är också en viktig funktion att hålla koll på. En bra vattenresistent kan emellertid innebära att andningsförmågan minskar, så här får man prioritera utifrån behov och typ av aktivitet.

Komfort

Att jackan sitter bekväms är en självklarhet. Under en vandring kommer man ha på sig den nästintill hela tiden, så det är viktigt att den inte sitter åt för mycket eller skaver någonstans. Välj gärna en jacka som tillåter några lager under, men som inte är så stor att den fångar upp kastvindar eller tar onödigt stor plats i ryggsäcken. Testa gärna jackan tillsammans med din vandringsryggsäck också, så du ser att det inte skaver några remmar just där en söm eller dragkedja på jackan sitter.

Funktionella fickor

Att vandringsjackan har funktionella och genomtänkt positionerade fickor kan upplevas som ett mindre viktigt fenomen. Faktum är emellertid att det kan vara väldigt bra att det finns rejäla fickor, och att dessa är placerade på rätt ställen. Exempelvis vill du kunna nå det där snackset snabbt och smidigt när hungern tränger sig på. Du vill också komma åt din mobil när ett bra fototillfälle dyker upp, utan att behöva kränga av dig ryggsäcken. Exempelvis är det alltid bra att ha de vanliga sidofickorna. Vissa föredrar också att ha en ficka vid bröstet. Det är också bra att ha innerfickor där man kan placera sådant som behöver skyddas mot väta. Vissa jackor har också en ficka där man kan packa ner luvan, så att denna inte är i vägen när den inte används.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise