Hur långa stavar topptur
Annonser

Hur långa stavar topptur?

Vi kommer i denna text att besvara frågan ”hur långa stavar topptur?”.

Vi kommer att gå igenom vad det innebär att ge sig ut på en topptur och hur stavarna bäst gör nytta för denna aktivitetstyp. För att ge en bra överblick kommer vi gå igenom olika stavar och fördelar och nackdelar med dessa.

Efter att du läst texten blir det lättare att ta beslut gällande vilka stavar som passar bäst för toppturer. Dessutom kommer du få en bra överblick över vad som är viktigt när det kommer till valet av stavar.

Hur långa stavar topptur?

Det är oftast bäst att ha längre stavar då man ger sig ut på en topptur. I huvudsak är det uppgången som avgör stavlängden eftersom detta är den tuffaste biten av toppturen. Under nedfarten är i stället kortare stavar att föredra. Vissa väljer därför att ha justerbara stavar för att kunna ändra längd mellan uppgång och nedfart, medan andra använder vanliga stavar som är lite längre.

Bra med längre stavar vid topptur

Som tumregel kan man tänka att stavar gärna får vara längre vid topptur. Många har hört regeln att stavarna ska nå i marken då man står med armen i en 90 graders vinkel. Detta stämmer för det mesta, men när det gäller toppturer kan det finnas stora fördelar med att ha lite längre stavar. Detta eftersom uppgången underlättas med längre stavar. För att skidorna ska få så bra glid som möjligt behöver man ta i ordentligt med armarna, och korta stavar gör arbetet ännu mer ansträngande.

Längre stavar vid uppstigningen gör att man har bättre balans och samtidigt mer stöd. Vid utförsåket kan valet av stavlängd variera kraftigt beroende på terrängen. Ofta vill man ha kortare stavar för att få mer fart då man ska åka fritt nedför. I brantare och svårare backar kan dock längre stavar vara mycket positivt eftersom de hjälper till att guida en nedför backen.

Vad är bäst – Teleskopstavar eller vanliga slalomstavar?

En generell rekommendation är att ha längre stavar vid toppturer men samtidigt kan de långa stavarna bli otympliga vid utförsåket. Därför väljer många att satsa på ett par teleskopstavar som kan justeras mellan uppstigning och utförsåk. Teleskopstavar har fördelen att de kan justeras och dessutom ofta fällas ihop och därför packas ned eller enkelt fästas på ryggsäcken. Nackdelen med teleskopstavar är dock att de ibland fastnar och därför är svåra att förlänga eller förkorta samt att de oftast är lite tyngre än vanliga stavar.

Vissa väljer i stället att satsa på vanliga slalomstavar. Dessa kan inte justeras utan har en och samma längd och därför väljer man oftast ett par längre stavar till toppturen. Eftersom slalomstavarna är lättare och dessutom oftast mer hållbara än teleskopstavar är det många som föredrar dessa. Vid toppturer är det generellt väldigt skönt att inte bära på så mycket vikt eftersom detta gör uppstigningen tyngre. Nackdelen med detta är att längden kan upplevas som otymplig vid utförsåket. Det kan man lösa genom att helt enkelt hålla sitt grepp lite längre ner på staven.

Vilken längd och modell som passar är individuellt

I slutändan är längden på stavarna helt enkelt en smaksak och man måste testa sig fram för att veta vad man gillar bäst. Vissa föredrar en längre slalomstav eftersom den är lätt och dessutom hållbar. Andra tycker att teleskopstavens flexibilitet gör den till det bästa alternativet eftersom man då kan variera längden utefter situationen. En god idé kan vara att testa olika längder och modeller innan man bestämmer sig för vad som är rätt för en själv.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise