hur mycket vatten behövs till vandringen
Annonser

Hur mycket vatten behövs till vandringen?

Vatten är livsnödvändigt, ett faktum som blir extra påtagligt om man befinner sig ute i vildmarken en varm dag och vattenflaskan börjar sina. I vårt avlånga land finns det fullt av möjligheter att dricka direkt ur bäckar och andra vattendrag. Varmare årstider kan vattentillförseln emellertid avta i styrka, och stillastående vatten kan leda till föroreningar. Att bära med sig lite extra vätska kan därför vara nödvändigt.

Men vatten väger en hel del och packningen ska ju helst hålla sig till ett minimum. Så hur mycket vatten behöver man egentligen packa med sig?

Läs vidare för att ta del av värdefulla tips när det kommer till hur mycket vatten behövs till vandringen, och vad man bör tänka lite extra på!

Ha alltid med en extra vätskeresurs

Se alltid till att ha med dig extra vatten, ifall du inte skulle hitta drickbart vatten där du planerat. Hur mycket man behöver beror givetvis på vandringens längd och dagens väder och temperatur. Ett misstag som många vandrare gör är att de inte dricker så mycket som de borde. Enligt försvarets överlevnadshandbok ska en vuxen människa få i sig ungefär 2,5 liter vätska per dygn. Mängden vätska skiljer sig givetvis åt från person till person, men ett tips är att mäta på ett ungefär vad du dricker till vardags. Anpassa därefter mängden vatten på vandringen efter sträcka, temperatur och aktivitetsnivå.

Vanliga tecken på vätskebrist

Vanliga tecken på vätskebrist är muntorrhet, mörkfärgat urin och yrsel. Om dessa symptom blir synliga är det viktigt att omedelbart få i sig vätska för att undvika uttorkning. Ett smart tips om man vet med sig att man är lite dålig på att få i sig vätska är att packa med vätskeersättning i form av brustabletter. Dessa går att lösa upp i vatten och består av en socker- och saltlösning. Speciellt under varma dagar där man svettas mycket kan vätskeersättning vara ett värdefullt komplement till det vanliga drickandet.

Fyll på vatten på vägen

När man kommer bort en bit från städernas avgaser och jordbrukens avfall finns det ofta många rena, porlande vattendrag där man kan dricka och fylla på sin vattenflaska. Uppe i fjällen finns det massor av fjällbäckar där man kan dricka klart och friskt vatten. Ta en titt på kartan innan du ger dig ut på vandringsetappen, och markera platser där det finns vattendrag med potentiellt dricksvatten. Bli inte orolig av gulnat vatten i rinnande bäckar, ofta är det en naturlig missfärgning från mossa och jord som vattnet passerat på vägen. Var däremot noga med att vattnet rör på sig eftersom stillastående vatten kan bli dåligt. Man ska heller inte dricka smältvatten från glaciärer, eftersom detta kan innehålla så kallat stenmjöl.

Metoder för att rena vatten

Det finns olika tillvägagångssätt för att rena vatten ute i naturen. Bland annat kan man koka det. Åsikterna är smått delade kring hur man ska gå tillväga för att koka vattnet direkt, det vill säga hur länge det ska kokas och hur varmt det ska bli. Ett annat tillvägagångssätt är att rena vattnet med hjälp av vattenreningstabletter eller portabla vattenfilter. Förorenat vatten ska emellertid helst alltid undvikas, och bör inte ens drickas efter att det renats med hjälp av tabletter eller filter.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise