Hur stark pannlampa behövs
Annonser

Hur stark pannlampa behövs?

Skenet från pannlampan är ens bästa vän ute i mörkret, oavsett om man befinner sig i skogen en stjärnklar natt eller bara ska ut i förrådet en sväng och rota runt. Går man in i vilken friluftsbutik som helst inser man snart att det finns pannlampor för alla typer av aktiviteter och förutsättningar. Även om dessa skiljer sig både till utseende och funktioner är troligtvis den allra största skillnaden dem emellan mängden ljus de avger. Även om pannlamporna i de allra flesta fall erbjuder olika ljusinställningar, har vissa ett mycket högre maximalt lumental än andra. Beroende på vad man ska använda sin pannlampa till är olika mängd ljus att föredra!

Som generella riktlinjer kan man förhålla sig till följande:

Pannlampa till vägar, utmarkerade stigar och motionsspår: 200 lumen

Pannlampa till otydligare skogsstigar: 500 lumen

Pannlampa för löpning eller annan fysisk aktivitet i tekniskt svår terräng: 1 000 lumen

 

Dagens bästa pannlampor är i de flesta fall utrustade med kraftfulla och hållbara LED-lampor. Den måttangivelse som anges för att mäta en ljuskällas totala flöde i olika riktningar kallas lumen. Ett högt lumen innebär inte alltid det relativt ljusaste ljuset, det har också betydelse hur lampan fördelar ljuset åt olika håll. Ju svårare terräng man rör sig i, desto starkare ljussken behövs. Vid snabbare aktivitet, exempelvis cykling eller löpning, är det därutöver viktigt med ljusets räckvidd, eftersom en kort räckvidd lätt kan hinnas ifatt.

En bred ljusspridning är nödvändigt när man behöver få god uppsikt över ett större område, exempelvis om man ska sätta upp ett tält. En mer fokuserad och smal ljusspridning är däremot av värde om man är ute och löptränar och vill lysa upp riktningen man springer i, eller för att se nästa säkring på sin klätterled. Flera av de moderna pannlamporna har utrustats med så kallad reactive-teknologi. Det innebär att lampan själv anpassar ljusets bredd utifrån vad användaren tittar på och hur långt bort föremålet är. På så vis har man händerna fria och slipper stanna upp i sin aktivitet för att ändra i inställningarna. Flera lampor går idag dessutom att koppla via bluetooth och därmed styra via en app i sin telefon.

De flesta pannlampor går att ställa in efter hur starkt ljus man vill ha. Vilken kraft på ljuskällan som man i slutändan ska satsa på handlar om vad pannlampan ska användas till. Det kan kännas lockande att satsa på en lampa med den högsta maximala lumenangivelsen, men ha då i åtanke att ju starkare ljuskällan är desto kortare är vanligtvis batteritiden. En starkare lampa kräver dessutom tyngre eller fler batterier, vilket kan påverka komfort och lampans balansering på ditt huvud. En pannlampa med högt maxantal kan dessutom innebära en högre siffra på prislappen och kan därmed bli en onödig utgift om man enbart ska ut och gå på asfalterade vägar eller leta efter något på vinden då och då. Vet du med dig att du ska vara ute länge kan det med andra ord vara fördelaktigt att använda ett svagare ljus, om möjligt.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise