Hur värmer man upp ett tält?
Annonser

Hur värmer man upp ett tält?

Denna text kommer att besvara frågan ”hur värmer man upp ett tält?”.

I texten kommer vi att beskriva vilka delar som är viktiga för att hålla kvar värme i ett tält samt vad man kan göra för att värma upp tältet. Syftet med texten är att ge dig en god kunskap om vad som spelar in då man vill värma upp ett tält, information som kan komma särskilt bra till pass under vintersäsongen.

Hur värmer man upp ett tält?

Oavsett om man ska tälta under varma eller kalla säsonger så kan det vara ett problem att hålla kvar värme i tältet. Under kalla nätter är det vanligt att luften inne i tältet kyls ned och blir blöt av kondens på tältväggarna.

Det som främst styr hur värme skapas och hålls kvar inne i tältet är helt enkelt tältets kvalitet. Dessutom behöver man ha bra utrustning och varma kläder. Utöver detta kan man ta in externa värmekällor såsom flaskor med varmt vatten eller värmelampor.

Varmt tält och kläder i flera lager

Om man vill se till att tältet värms upp och håller sig varmt är det mycket viktigt att investera i ett tält av god kvalitet. Det innebär att tältet har en god isoleringsförmåga och även kan stå emot att kyla tränger in i form av fukt och vind. Ett bra tält har också ventileringsförmåga och man kan vädra ut kondens utan att behöva förlora stor del värme. Tjocka liggunderlag och varma sovsäckar är också A och O.

En annan viktig del är att ta med sig riktigt varma kläder i många lager. På så vis kan man se till att värme behålls nära kroppen och man är skyddad från yttre kyla genom de lager som denna behöver ta sig igenom. Det är bättre att ha på sig för mycket kläder och kunna klä av sig än att ligga och frysa om nätterna.

Värmekällor i tältet

Utöver att ha god utrustning och varma kläder kan man även ta in externa värmekällor för att öka temperaturen inne i tältet. Detta kan vara i den enklaste formen att man kokar upp vatten och fyller en flaska med detta, som sedan kan läggas i sovsäcken för att sprida värme. Vill man få upp extra värme kan man också investera i en värmelampa som håller temperaturen uppe i tältet även då det är mycket kyligt ute.

Drick varma drycker och ät ordentligt inför natten

Något många underskattar då de vill hålla värmen i tältet är vikten av att själv vara ordentligt uppvärmd. Det som värmer upp tältet är de kroppar som befinner sig därinne och genom att själv vara varm och bekväm inifrån säkerställer man en behaglig temperatur inne i tältet. Man bör aldrig gå och lägga sig för hungrig eftersom detta gör att man fryser mer under natten. En annan god idé är att dricka varma drycker kort före det att man ska gå och lägga sig i tältet. En kopp varmt te är en perfekt uppvärmare för att göra så att tältet känns lite varmare.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise