Vilken storlek på termos?
Annonser

Vilken storlek på min termos?

Det finns olika storlekar på termosar så du kan ta med dig mat eller dryck till alla som ska med på vandringen.

Det är bäst att se till att termosen fylls helt för att bästa hålla temperaturen.

En större termos håller generellt värmen längre än en termos med mindre volym.

Vilken storlek på min termos?

När det kommer till att välja termos är det bra att tänka på var du kommer använda den. Om du ska ut på en längre vandring eller campingtur behöver du en termos med större volym som håller värmen. Vissa typer av termosar kan hålla innehållet varmt i upp till 24 timmar.

Olika typer av munstycken

Det finns olika typer av munstycken för en termos. Den klassiska skruvkorken har länge varit en lösning som många föredrar men kan också upplevas klumpig att hälla ur och är inte lika precis. Med många skruvkorkar kan man dock skruva upp ett halvt varv för att slippa ta lös hela korken. En annan fördel med skruvkork är att den är lätt att rengöra och är ofta en enda del. Ett annat typ av munstycke är en klickkork som är riktad kork vilket gör det enkelt att sikta när du ska hälla. En klickkork har en fallenhet att släppa ut mer värme än en skruvkork och samtidigt som den har lättare att läcka. För att helt utesluta problem med läckage är skruvkork definitivt det säkra valet.

Se till att hela termosen fylls med innehållet för att bäst hålla temperaturen och försök att inte öppna den alltför ofta. Är ni en flera personer som ska dricka ut termosen kan en liters flaska vara bra att med. En termos som rymmer runt 1 liter ger ungefär 4 stora koppar med dryck. Ska du istället endast ha dryck till dig själv kan det snarare vara bra att ha med två små termosar.

Material i en termos

Förr i tiden tillverkades termosar med glasbehållare för att skapa vakuum men idag är de flesta termosar tillverkade av rostfritt stål. Metallen gör termosen tålig, gör den enklare att rengöra och rostar inte. Rostfritt stål håller värmen generellt väldigt dåligt men genom att skapa ett vakuum mellan två behållare stannar värmen kvar i termosen. Stålet ser istället till att skydda behållaren från stötar vilket ger en bra och stark termos. Du bör alltid rengöra din termos genom att handdiska den med en gnutta diskmedel, vid svårare smuts kan du låta termosen ligga i blöt under natten. Om din termos drabbas av dålig lukt kan du använda citron, ättika eller vinäger, skaka runt ett par gånger för att sedan skölja ur.

Att välja mattermos

Utöver en vanlig termos kan det vara bra att ha med en mattermos på utflykten, speciellt om du ska vandra långt. Precis som en vanlig termos har en mattermos två behållare inuti varandra och däremellan skapas vakuum. En mattermos har en större öppning vilket gör det enkelt att förvara mat däri och äta direkt ur. En bra mattermos fungerar utmärkt när hela familjen ska ut på äventyr och du vill ha med både dryck och mat.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise