Vad är det för material i en termos?
Annonser

Vad är det för material i en termos?

En bra termos är gjord för att hålla dryck varm eller kall under längre tid. Ursprungligen var termosen uppbyggd med en glasbehållare inuti men idag är det vanligare med ståltermosar som gör den med slittålig och näst intill okrossbar. Ett klassisk termos tillverkas oftast i borstat stål men finns även i andra färger,

Vad är det för material i en termos?

Genom den isolerande konstruktionen skapas vakuum mellan två behållare inom termosen. Funktionen bygger på att ingen luft kan flöda mellan de två behållarna och därav inte heller värme då vakuum inte består av någon materia. För att värme ska kunna förflytta sig krävs luftmolekyler för värmen att röra sig i.

Hur en termos fungerar

Namnet termos kommer från grekiskans ”therme” som betyder varm. Idag syftar termos på en behållare som kan hålla innehållet varmt eller kallt under lång tid. Värme kan genereras både genom att atomer rör sig som skapar energi och även genom ljus som infraröd strålning. För att kapsla in värmen krävs en termos som klarar av både kemisk och fysikalisk värme. Förutom att behållaren innehåller vakuum är behållaren täckt med ett tunt lager av blankt material som reflekteras inåt mot innehållet. Utsidan av termosen är ofta gjord av stål för att göra termosen i stort sett okrossbar och samtidigt som den är lätt att bära med.

Hur man tillverkar en termos

Konstruktionen har samma funktion nu som när den skapades i slutet på 1800 talet. Vakuumet i termosen ser till att värmen varken kan ledas eller förflyttas ifrån den inre behållaren. Många producenter väljer att tillverka termos i rostfritt stål. Stål leder värme relativt bra men tack vare dubbla behållare kan inte värmen ledas från den inre behållaren. Termosens borstade yta hjälper också till att reflektera till exempel solljus, vilket kan vara speciellt viktigt om du har kall dryck i din termos. Inuti termosen är behållaren täkt med reflektivt material för att rikta tillbaka värmen och hålla innehållet varmt.

Typer av termos

Du bör fundera på hur du vill använda din termos. Behöver du en termos under varma sommardagar med på stranden eller ute på tur i ett kyligare klimat, eller kanske båda? Färgglada termosar drar åt sig mest värme då de värms upp av solljuset medan en termos med borstad yta förhindrar detta. Behöver du en liten eller stor termos och ska det räcka endast till dig eller fler personer? En termosmugg är effektiv att använda när du kontinuerligt vill dricka ditt kaffe. Behöver du en större termos för diverse mat kan en mattermos vara ett bra val.

Smarta funktioner att tänka på

Beroende på hur långt du ska vandra kan du behöva en termos med effektiv isolering. Behållaren kommer i stort sett hålla temperaturen väldigt bra men det finns andra funktioner att tänka på. Vilket typ av lock vill du ha på din termos? En bra kork ser till att återsluta bra och hålla värmen kvar i termosen. En stor termos kan innebära extra vikt speciellt om den också fylls med mat. Vissa termosar har handtag vilket kan göra det lättare att bära och hälla ur. De finns dessutom mattermosar som har medföljande bestick vilket kan vara väldigt behändigt att ha med på vandringen.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise