Att vandra med bebis kanske låter som en utmaning man helst inte utsätter sig för, men med rätt planering och smarta förberedelser kan det bli en riktig kanonupplevelse, både för vuxna och barn! En liten bebis som inte kan promenera på egen hand kräver andra typer av förberedelser och utrustning än när de har blivit lite större. Här kommer en smart lista att förhålla sig till när du planerar vandring med din bebis!
Planera noggrant
Detaljerad planering är A och O när det kommer till att vandra med barn, inte minst med bebisar under ett år. Kika noggrant igenom etappen och planera in lämpliga platser för paus, matintag och läger. Ta också en titt på väderleksrapporten, ett oväntat busväder blir ännu mer utmanande när man har ett litet missnöjt barn att trösta samtidigt. Undvik etapper med svåra passager och stigningar, och ta alltid det säkra före det osäkra. Planera för så kallade ”nödlägen” som kan uppstå.
Extra planering krävs också i din egen packning, eftersom det kommer finnas mindre plats över till denna. Är ni flera vuxna som ska dela på packningen kan det vara en god idé att byta av vem som bär bebisen alternativt packning emellanåt, eftersom detta belastar olika delar av kroppen.
Ha rätt utrustning
Av förklarliga skäl kommer ett litet barn inte kunna ta sig fram på egen hand utan kommer behöva bäras i någon form av bärsele eller anpassad bärstol. En liten bebis bärs allra enklast i en bärsele på magen, där extra stöd ges till huvud och nacke. Under kallare årstider ska du packa med extra varma kläder till barnet, till skillnad från dig kommer det inte röra på sig under vandringen. Under sommarhalvåret blir det istället en fråga om att se till att barnet inte blir för varmt.
Se till att ha barnets mat och tillhörigheter nära till hands, så att de lätt kan plockas fram om det skulle bli bråttom.
Sänk kraven
Är du en van vandrare sedan tidigare kan det vara en smått nedslående insikt att vandring med en liten bebis innebär att man får sänka sina vanliga förväntningar rejält. Ett lägre tempo och kortare etapper är att föredra, framförallt eftersom barnet inte bara tillför vikt i sig själv, utan också i den extra packning som den lille medför. Räkna med många pauser, som du säkert redan vet behöver en bebis äta ofta och tas om hand när den är på dåligt humör. Det är många som väljer att tälta med sin bebis, men vill man ha ett mer bekvämt alternativ kan det vara en god idé att ta in på fjällstationer eller hyra en stuga över natten. Även om vandringen inte blir som vanligt kan du emellertid vara säker på att den kommer vara en otroligt givande och härlig tur på många andra sätt. Att ta med din bebis ut på vandringen är ett sätt att introducera barnet till naturen och friluftslivet, och kan bli ett riktigt minnesvärt familjeäventyr i sig!