Hur mycket ska ett vandringstält väga?
Annonser

Hur mycket ska ett vandringstält väga?

I denna text kommer vi att besvara frågan ”hur mycket ska ett vandringstält väga?”.

Artikeln är avsedd att ge information om vad som är viktigt då man vandrar och tältar och ge dig kunskap om hur man ska tänka då man väljer vandringstält.

Frågan kan naturligtvis ha olika svar beroende på hur mycket man orkar bära medan man vandrar, men vissa tumregler kan vara till god hjälp för att få en uppfattning.

Hur mycket ska ett vandringtält väga?

Tält som är avsedda för vandring är generellt mycket lättare än vanliga campingtält. Detta beror på att man snabbt och enkelt vill kunna packa ihop tältet och ge sig av. Sedan ska man kunna bära tältet under sin vandring utan att kroppen tar stryk. En god tumregel är att tältet ska väga cirka 1 kg per person. Det innebär att fyra personer som är ute på vandring ska ha ett tält som väger cirka 4 kg. Om man följer detta blir vandringen betydligt bekvämare och alla kan hjälpas åt att bära tältet.

Tält för längre vandring behöver vara mycket lätta

Om man ger sig ut på en vandringssemester där man ämnar vandra långa distanser varje dag är tältets vikt ännu mer kritisk. Detta eftersom i princip hela dagarna går ut på att bära runt tältet, som sedan bara används några timmar per natt. För detta ändamål finns särskilda tält, så kallade ultralätta tält. För kortare distanser brukar vandringstält väga runt 2 kg, medan de ultralätta tälten kan väga så lite som ett halvt kg. En god idé är att testbära tältet innan man ska ut på sin vandring för att få en uppfattning om hur det känns att bära runt på det. Tänk dock på att det känns helt annorlunda att bära ett tält i flera timmar än under några minuter.

Dela på bördan!

Det bästa då man ger sig ut på vandring är att vara flera personer. På så vis blir de extra kilon som tältet innebär en börda man delar upp i gruppen. Alla behöver alltså inte bära tältet hela tiden, utan man kan rotera den extra vikten. På så vis ger man alla en chans att vila mellan gångerna man bär ett bra tält, och vikten kommer kännas betydligt lättare.

Packa med omsorg för att slippa onödig vikt

Förutom att välja ett lättare tält då man ska vandra så måste man också se över resten av sin packning. Många packar ner saker i ryggsäcken som aldrig ens används under vandringen, och dessa innebär bara onödig vikt i slutändan. Se till att tänka igenom varenda liten sak som packas ner, eftersom denna kommer att göra ryggsäcken tyngre. Packa bara ner det absolut mest nödvändiga och packa hellre för lite än för mycket. Det mesta går att lösa, men en för tungt packad ryggsäck är svårt att göra något åt. Att lägga tid och omsorg på att planera sin packning sparar mycket energi i längden.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise