Vad är bra vattenpelare tält?
Annonser

Vad är bra vattenpelare tält?

I denna artikel kommer vi att gå igenom vad som är en bra vattenpelare för tält.

Svaret på frågan beror främst på var och hur man ska tälta eftersom olika campingplatser har olika klimat. För att säkerställa en bra tältupplevelse vill man hålla sig torr under sin semester och därför är det bra att ha kunskap om vattenpelare och hur det fungerar.

När du läst igenom denna text ska du lättare kunna ta ställning till vad som är bra vattenpelare och vilket tält du bör välja.

Vad är bra vattenpelare tält?

För att besvara frågan vad som är ett bra mått på vattenpelare behöver man först bestämma var man tänker tälta. På en campingplats räcker det nämligen med en lägre vattenpelare än man behöver om man ska tälta i tuffa förhållanden uppe på ett fjäll. Generellt kan man säga att en vattenpelare för tältning på campingplats kan ligga på runt 1500 mmVp. Ska man dock tälta i tuffa förhållanden bör man välja en vattenpelare som ligger högre än 3000 mmVp. Tältgolvet bör dock ha en betydligt högre vattenpelare eftersom vatten även tränger in underifrån. Ett bra mått på vattenpelare för tältgolvet ligger runt 10 000 mmVp.

Så beräknas vattenpelare

Vattenpelare är ett mått man använder för tält och regnkläder för att beskriva materialets vattentäthet. Vattenpelare kan också kallas för vattenpelartrycket. Beräkningen för vattenpelare är den mängd vatten i millimeter som 1 kvadratcentimeter av materialet kan stå emot innan det tränger igenom. En hög vattenpelare innebär alltså att tältet kan stå emot stora mängder vatten.

Platsen man ska tälta på bör avgöra

Framför allt är det tältplatsen som ska avgöra vad som är en bra vattenpelare. Om man ska tälta på en campingplats behöver man helt enkelt inte en särskilt hög vattenpelare eftersom det finns skydd och hjälp ifall det skulle komma stora vattenmängder. Om man tältar ensam på en mycket utsatt plats behöver man dock investera i ett tält med hög vattenpelare för att säkerställa att det klarar av även tuffare förhållanden.

När ett material har en vattenpelare på över 1500 mmVp får det kallas vattentätt, men så enkelt är det inte. Om kroppen har direktkontakt med materialet behöver vattenpelaren vara högre för att materialet ska klara alla typer av regn. Om man väljer en högre vattenpelare säkerställer man att tältet håller sig torrt och att man inte vaknar i ett blött tält. Dessutom kan då textilier hålla sig torra inne i tältet vilket även gör stor skillnad för hur bekvämt man upplever miljön där inne.

Vatten kan tränga in från flera håll

När det kommer till tält mäter man vattenpelare både för yttertältets duk och för tältgolvet. Vatten kan tränga in både från marken och från nederbörd och därför innebär ett bra vattenskydd att man är skyddad från båda håll. En bra vattenpelare för tältgolvet bör ligga nära 10 000 och ska alltså vara betydligt högre än för tältduken. Detta beror på att man sitter direkt mot tältgolvet och att vätan därför upplevs mer härifrån.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise