Hur sover man bekvämt i tält?
Annonser

Hur sover man bekvämt i tält?

Denna artikel kommer att besvara frågan ”hur sover man bekvämt i tält?”.

Vad som avgör om man får en god natts sömn i ett tält är flera olika saker. Genom att ha koll på dessa parametrar innan du ger dig ut på din tältsemester kan du öka chanserna att sova gott under tältnätterna.

Syftet med artikeln är att sprida kunskap om vilka delar som spelar in för en bekväm nattsömn i ett tält. Det är flera olika saker att ha koll på som underlag, ventilation och material.

Hur sover man bekvämt i tält?

Många tycker att det är svårt att sova bekvämt i tält, och till mångt och mycket beror det på ovana. Vi sover sällan i tält i vanliga fall och det är alltid svårt att sova på nya platser. Dock kan tält upplevas som synnerligen obekväma om man inte har tillgång till vissa saker. För att sova bekvämt i ett tält behöver man först och främst ha tillgång till bra utrustning. Utöver att tältet bör hålla värmen bra under kalla nätter ska det också säkerställa god ventilation. Man behöver också se till att ha ett bekvämt liggunderlag och en skön sovsäck. Genom att investera i en utrustning som klarar av den typ av tältsemester man vill ge sig ut på kan man säkerställa bekväma nätter utan sömnproblem.

Underlaget är A och O

Det absolut viktigaste för att sova gott i tält är att ha ett bra underlag. Först och främst innebär detta att hitta en bra campingplats som ger ett skönt underlag under tältgolvet. Rensa bort stenar och grenar som kan bidra till obekvämlighet under nätterna. För personer som behöver sova på mjukare underlag kan det vara en god idé att sätta upp sitt tält ovanpå mossa eller gräs. Dessutom kan man ta med sig ett tjockare liggunderlag. Detta gör inte bara att underlaget blir mjukare utan det hjälper också att isolera från markens kyla.

Säkerställ ventilation utan att släppa ut värme

Ett billigt tält kan vara dåligt isolerat vilket gör att det släpper in en hel del kyla. Ett tält av god kvalitet ska se till att värmen hålls kvar inuti tältet men att det samtidigt är god ventilation. Dock kan man sällan komma undan att det bildas kondens inne i tältet, något som ger upphov till känslor av kyla och väta. Genom att öppna upp där det går kan tältet kontinuerligt vädras och man slipper onödigt mycket kondens. Det kan vara svårt att ventilera under kyliga nätter och då är det extra viktigt att man ser till att tältet torkar ordentligt inför nästa natt.

Se till att ha med dig det viktigaste

Förutom att man sover bäst i ett torrt, välisolerat men samtidigt ventilerat tält med bra underlag kan man även behöva vissa saker. Exempelvis är varma sovkläder ett måste för en bekväm nattsömn i tältet. Det är även viktigt att packa ner ficklampa med extra batterier för att vara säker på att man smidigt kan ta sig ur sovsäcken då man behöver gå upp för att kissa på natten. Utan ficklampa tar dessa bestyr betydligt längre tid och innebär mer krångel än nödvändigt.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise