Hur-tight-ska-vandringskängor-sitta
Annonser

Hur tight ska vandringskängor sitta?

I denna artikel kommer vi att besvara ”Hur tight ska vandringskängor sitta?”.

För att på bästa möjliga sätt besvara hur tight vandringskängor ska sitta, kommer vi beröra vikten av extra utrymme vid tårna, samtidigt som hälen sitter ordentligt fast. Dessutom fördjupar vi oss i olika material, och hur detta påverkar storleken.

I slutet av följande artikel kommer du veta hur tight vandringskängorna ska sitta för att fungera optimalt.

Hur tight ska vandringskängor sitta?

Det är viktigt att köpa rätt storlek på vandringskängorna. När kängan är knuten ska hälen sitta ordentligt fast för att undvika skav och överbelastning. Däremot får det gärna finnas extra utrymme framme vid tårna. Man brukar rekommendera 1,5 – 2 centimeter.

Hälen ska sitta ordentligt fast

I hälområdet är det vanligt att det bildas skavsår eller blåsor. Det är oftast en konsekvens av att hälen inte sitter fast ordentligt i kängan, utan skaver mot kängan när man går. Friktionen är en vanlig uppkomst till skav, framförallt om strumporna är något fuktiga. Var därför noga med att välja ett par kängor där hälen fäster ordentligt när skon är knuten. Tänk också på att dra åt extra kring ankeln när du snörar skon.

Utrymme framtill

Även om man vill hålla utrymmet baktill till ett minimum så ska man tänka annorlunda när det kommer till kängans främre parti. Här vill du gärna ha lite extra utrymme, omkring 1 – 2 centimeter. Detta beror bland annat på att foten sväller när man anstränger sig och blir varm. Dessutom vill man gärna att tårna har lite extra plats för att undvika skav mellan dem. Extra utrymme gör också att kroppsvärmen stannar kvar inuti kängan, vilket kan vara fördelaktigt om man har frusna fötter eller det är minusgrader ute. Därutöver är det ju aldrig fel att ha plats för ett extra par strumpor de dagar när det behövs.

Prova i butik först

Även om det kan tyckas smidigt att beställa sina nya kängor online är det rekommenderat att alltid testa kängorna fysiskt i butik först. Detta för att olika kängor fungerar bra till olika fötter, och ibland kan man behöva testa ett flertal olika kängor för att hitta rätt. Därför kan det bli en ganska otymplig process att beställa online, eftersom det också tenderar att du behöver skicka olika modeller och storlekar fram och tillbaka mellan olika aktörer. I butik kan man få hjälp att mäta sina fötter, och till de flestas förvåning har man ofta olika storlekar på fötterna. Man bör i dessa fall anpassa efter den större foten.

 

Material

Olika material formar sig olika efter din fot, och detta kan också komma att påverka vilken storlek du ska välja. Kängor finns att välja på i flera olika material. De allra vanligaste är läder och gore-text, med en sula i gummi. Läder är ett material som håller i många år om man tar väl hand om det. Man behöver fetta in och rengöra lädret regelbundet för bästa resultat. Det finns också kängor tillverkade i olika syntetiska material. Oavsett material är det viktigt att ha extra utrymme framme vid tårna, och att hälen sitter ordentligt fast baktill.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise