Vilken typ av liggunderlag
Annonser

Vilken typ av liggunderlag? (hur du väljer mellan uppblåsbara, självuppblåsbara eller skumplast)

I denna artikel ska vi besvara frågan ”Vilken typ av liggunderlag?”, och då handlar det givetvis om liggunderlag till friluftsäventyren.

I syfte att på bästa sätt besvara vilken typ av underlag man bör köpa, ska vi fördjupa oss i tre olika sorter av liggunderlag: uppblåsbara, självuppblåsbara eller cell-/skumplast.

Efter att du läst artikeln kommer du ha full förståelse för de olika typerna av liggunderlag, samt deras fördelar och nackdelar.

Vilken typ av underlag?

Det finns i huvudsak tre olika typer av liggunderlag. Det första är det klassiska liggunderlaget i skumplast, som har lågt vikt men också låg komfortnivå. Därutöver finns det liggunderlag som blåses upp för egen lunga, eller de nyare versionerna som är självuppblåsande.

Liggunderlag i skumplast och cellplast

De flesta av oss kan relatera till de klassiska liggunderlagen i skumplast från vår barndom, antingen från när man varit på kollo, träningsläger eller campingturer med familjen. De kallas ofta ”den vanliga sorten” just för att de var den vanligaste typen av liggunderlag som såldes förr.

Ett liggunderlag i skumplast har som fördel att det håller låg vikt och har en relativt god värmeisoleringsförmåga. De är dessutom väldigt slittåliga, och går utmärkt att använda även om de fått en reva i sig från en gren eller hundklo. Däremot brister denna typ av underlag ofta när det kommer till komfortnivå. De är ofta platta och därmed inte så sköna att sova på. Stenar och rötter kan kännas genom materialet, och bidra till att man vaknar upp med ömhet lite här och där. Liggunderlaget i skumplast är emellertid ett utmärkt komplement under kallare årstider, om man bara har ett liggunderlag för höga temperaturer till hands. Då lägger man underlaget i skumplast under det andra, och höjer därmed den värmeisolerande förmågan.

Uppblåsbara liggunderlag

De uppblåsbara liggunderlagen kräver lite arbete, men är ofta väldigt bekväma att sova på. Dessa liggunderlag blåses upp med hjälp av en pump eller genom att blåsa.

Fördelen med dessa underlag är att de är bekväma att sova på. Däremot kan de vara lite otympliga, väga mycket och ta mycket plats i packningen (framförallt om du ska kånka med dig en pump också). Många uppblåsbara liggunderlag kan också sakna isolering inuti, vilket gör att de inte skyddar mot kyla som kommer underifrån. Det innebär att det kan bli väldigt kallt, även om du ligger långt upp från marken.

Självuppblåsbara liggunderlag

Precis som det låter ska ett självuppblåsbart liggunderlag till största del fylla sig själv med luft. Man behöver bara rulla ut det och öppna ventilen så fyller det sakta på med luft. Ibland kan man behöva hjälpa till lite, exempelvis med en luftpåse. Dessa har tagit över marknaden med liggunderlag, och är det i särklass mest fördelaktiga valet om du ska på friluftsäventyr. De självuppblåsbara underlagen innehar både god komfort, samtidigt som de väger lite och har god värmeisoleringsförmåga. Många av dessa underlag har kanaler i sig som gör att luften inte rör sig så mycket och därmed behåller värmen lättare.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise