Varför håller en termos värme?
Annonser

Varför håller en termos värme?

En termos håller värmen med hjälp av vakuum som skapats mellan två behållare inuti termosen.

Det är en slags isolering mellan en inre och yttre vägg.

Vakuumet leder inte värme och därför stannar värmen i termosen.

Temperaturen sjunker dock gradvis på grund av termosens lock.

Varför håller en termos värme?

Ett vakuum hjälper till att behålla värmen eller kylan i termosen. Värme skapas när atomer i luften rör sig, ju snabbare atomerna rör sig desto mer värme produceras. Värme transporteras genom att atomerna kolliderar, i kyla rör sig atomerna ytterst lite och i nollgradigt väder står de helt stilla.

Termosens historia

Namnet Termos härstammar från grekiskan och ordet ”Therme” som betyder varm. På engelska kallas termosen för ”Vacuum Flask” som tydligt beskriver vad för slags uppfinning en termos är. Termosen uppfanns ursprungligen av engelsmannen James Dewar år 1892 och runt 1950-talet var termosprodukterna redan världskända. Vid detta lag användes även vakuumtekniken i andra industrier och produkter. Så som för att kunna transportera plasma, mäta elektricitet eller spåra oljeinsättning.

I en termos som innehåller vakuum finns inga atomer och därför finns det heller inget som kan leda värme. Med hjälp av en termos kan vi stoppa värmeöverföringen till kringliggande luft och objekt, vakuumet bromsar värmeöverföringen ordentligt. Det enda sättet för värme att förflytta sig i vakuum är genom strålningsvärme. Det sker genom att olika material reflekterar strålning, exempelvis reflekterar en spegel strålning särdeles bra medan ett träd inte reflekterar strålning särskilt bra. Inuti en termos reduceras strålningsvärmen genom att täckas av ett spegelliknande hölje. Därför kan en termos hålla temperaturen konstant oberoende varm eller kallt innanmäte.

En termos kan hålla drycken varm i flera timmar

Beroende på vilken termos du väljer att köpa finns det bättre och sämre kvalitet som håller värmen längre eller kortare tid. Det kan därför vara bra att tänka på vad du ska ha din termos till. Är du ute efter en mindre termos att ha kaffe i på kortare promenader eller för att ha morgonkaffet i kommer de flesta termosar vara ett alternativ och hålla värmen tillräckligt länge. Ska du i stället ut och vandra och kanske ha med dig en varm lunch kan en mattermos vara ett bra alternativ. Då är det viktigt att termosen både håller tätt och värmen. En större termos som kan rymma både dryck och mat kommer ofta med en större öppning. En termos med större öppning kan släppa ut mer värme eftersom korken ofta är tillverkad av material som plast. Det kan därför vara bra att införskaffa en termos som både är slitstark och har en bra kork som du kan lita på håller tätt.

Att tänka på när du köper en termos

Som tidigare nämnt gör storleken på termosen skillnad. En termos med större volym håller ofta värmen bättre än en mindre termos. Se även till att fylla termosen hela vägen för att bevara dryckens värme så länge som möjligt. Tänk på att en större termos kan vara svårare att hålla i, därför kan det vara bra att undersöka vad termosen har för slags yttre material och om du behöver ett handtag för att lättare hålla i den.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise