Varför har man vakuum i en termos?
Annonser

Varför har man vakuum i en termos?

En termos är en behållare som är isolerad och används främst till att hålla mat och dryck varm eller kall. Isoleringsförmågan skapas av termosflaskans dubbla väggar, mellan väggarna skapas vakuum vilket innebär att ingen värme kan spridas utan bevaras i termosen.

Varför har man vakuum i en termos?

För att enkelt kunna ta med varm dryck eller mat är det bästa att använda en termos. En termos eller termoskanna är en isolerad behållare med dubbla väggar som ser till att bibehålla den ursprungliga temperaturen så länge som möjligt.

Material och kvalitet avgör isoleringsförmågan

Termosen var originellt tillverkad av glas och kunde därför enkelt gå sönder om man inte hanterade den varsamt. Mellan två bägare skapas vakuum vilket hjälper till att behålla värmen i termosen, eftersom vakuum inte kan leda värme.

De nyare modellerna däremot är tillverkade av rostfritt stål, med lock gjort av plast och med tätning av gummi för att hålla innehållet tätt. Beroende på vilket typ av märke din termos har kan konstruktionen variera och hålla temperaturen olika länge. En termos är optimal för att behålla mat och dryck värmd eller kyld under en längre tid. Under en varm sommardag kan det vara uppfriskande att ha kall dryck tillgängligt. Kvalitet spelar också roll då en dålig termos kanske håller ditt kaffe varmt i två timmar medan en kvalitativ termos håller det varmt i åtta timmar. Överlag håller de flesta termosar temperaturen i några timmar när du har varm dryck eller mat i. Vid kall mat eller dryck håller temperaturen ändå längre.

Användningsområden för din termos

Beroende på när du ska använda din termos finns det olika modeller som passar bättre eller sämre för den givna situationen. Om du ska ut och promenera i minusgrader håller värmen generellt i två tre timmar hos en medelmåttig termos medan en rejäl termos kan hålla dubbla tiden. Att förbereda mat i en termos funkar utmärkt och kan göras i ordning på morgonen för att sedan ätas några timmar senare vid lunch. Varm dryck som kaffe eller varm choklad är perfekt att ha med sig i en termos efter en skid- eller skridskotur.

Välj en termos efter behov

En termos kommer eftersom att släppa ut värme då korken släpper ut värme bitvis. Ofta sitter en mugg över munstycket för att du enkelt ska kunna hälla drycken, men dess funktion är även för att förhindra att värme ska smita ut. Det finns många olika termosar att välja mellan, om du ska ha med dig mat som korv eller soppa är det bäst att välja en mattermos som har större lock. En mattermos är också enklare att äta direkt ut men på grund av det stora locket håller den inte värmen lika bra som en termos med litet lock. Beroende på vilket termos du vill ha finns det också olika korkar att välja mellan, så som skruvkork eller automatkork. En skruvkork brukar vara att föredra då den inte läcker lika enkelt samt att den är enklare att hålla rent.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise